måndag 14 april 2014

ICA glasses – Ett aprilskämt eller framtidens innovation?


Julia Winbom gästbloggar

Under 1 april och dagarna därefter diskuterades ICA glasses. Frågan är om det verkligen är ett skämt så länge till…
Se videon här.
Jag tänker tillbaka på när jag var liten och min pappa frågade om jag ville med och inhandla veckans mat. Jag svarade alltid glatt ”Ja!” oavsett om jag lekte med min bästa vän eller kollade på min favoritfilm. För mig var matbutiken en spännande oas där jag fick provsmaka härliga brödsorter, välja charkuterier och den yoghurt jag ville äta till frukost (ja, jag var en gourmetunge).

Idag är det tvärtemot. Jag bor i innerstan, har ingen bil och får betala själv (inte lika kul). När jag väl ska storhandla så är det på en söndag när jag fått låna bil till en rolig helgresa och ska ta mig hem. Det slutar med en stressig shopping och är hemma kl. 21 men klar först kl.22 när påsarna är upplockade och bilen återlämnad. Andra kanske inte gör på mitt vis men troligtvis finns det någon anledning som gör deras inhandling stressfylld.

En applikation som förenklat min stressiga inhandling är en app där jag enkelt kan göra en inköpslista var jag än befinner mig, smidigt och enkelt samtidigt som jag äter minst fyra nya maträtter i veckan.  Matbutikerna har utvecklat många tjänster för att öka köpupplevelsen såsom recept som skrivs ut i butik och specialanpassade erbjudanden till varje kund.

Något annat som är intressant är att pizzabuden och glassbilen har levererat till dörr i flera år medan matkasse till dörr först levererades för ca fem år sedan. Mathandeln på nätet är fortfarande ganska nytt i Sverige. Dock ser man att ökningen blir större för varje år.
  • 2013 handlade 17 % av svenskarna mat på nätet
  • 70 % av de som handlade på nätet var lika nöjda som om de skulle inhandlat varorna själva.
  • Endast var tionde person av de svenskar som handlat på nätet har slutat.
Läs mer om rapport för mat på nätet 2013 här. (Mat på nätet 2014 är inte lanserad än) 

Några som utvecklat köpupplevelsen ännu ett steg är MatHem.se som under 2012 gjorde ett pilotprojekt med virituella matbutiker i Stockholms tunnelbana. I Sydkorea har de kommit en bit längre där man efter inköp i den virituella butiken får maten hemlevererad direkt när man kommit hem. Denna digitala utveckling för mina tankar till en ny teknologi POWAtag som gör det möjligt att shoppa produkter var man än befinner sig, via artiklar, i skyltfönstret eller på tv. Möjlighet finns även för kunden att få specifika erbjudande i sin mobil när man stiger in i en butik.Se videon som tagit den digitala köpupplevelsen ett snäpp längre här

Framtiden är oförutsägbar men i ärlighetens namn så är vi nog inte så långt ifrån ICA glasses. 

Blir du skrämd? Lugn… Det blir jag med. Jag är född två år innan 90-talet började så jag är inte riktigt född i den digitala revolutionen. Jag är som er andra, rädd för förändringen som går fruktansvärt fort idag. Samtidigt som jag förundras över smidigheten i utvecklingen. Jag vill hinna pyssla med mina intressen istället för måsten, det är nog så vi alla är idag. När jag väl är och handlar vill jag inte stressa mig igenom affären. Jag vill ta mig tillbaka till när jag var liten och matinhandlingen var en rolig och exotisk upplevelse. 

Relaterade länkar:Virituell matbutik i Sydkoreas tunnelbanor 
https://www.youtube.com/watch?v=fGaVFRzTTP4
 


 

  
 Julia Winbom, Svensk Digital Handel www.dhandel.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar