lördag 12 april 2014

Gästprofessor på besök

Under några dagar har vi haft förmånen att ha professor Salvador Carmona på besök i Borås. Salvador är en av gästprofessorerna som vi vill bekanta oss mer med inom ramen för vårt forskningssamarbete med Högskolan i Skövde. Eftersom vårt fokus i Borås när det gäller nya affärsmodeller och utveckling ligger inom handel, textil och mode, började vi så klart med att visa Handelslabbet för Carmona. Och även om handel inte är hans inriktning, utan management/redovisning/entreprenörskap blev han imponerad av verksamheten som bedrivs i labbet. Han berättade bland annat att man ofta och gärna gör experiment på spanska universitet men att man har svårt att få experimenten realistiska. Så sättet som vi gör i Borås kan bli ett föregångsexempel för spanska forskare på hur man kan göra.

Professor Salvador Carmona

Självklart har vi också tagit med Carmona till några Borås-företag. Först ut blev Eton där vi välkomnades med en passionerad presentation och visning av verksamheten i Gånghester. Jan Bourghart berättade om företagets resa från liten skjortfabrik till att bli ett premium brand i världsklass. Nästa besök blev till Tosseryd där vi stiftade bekantskap med Vinga of Sweden som generöst bjöd på sin story, delade med sig av problem och utmaningar och gav en bild av hur det är att växa, förverkliga drömmar och viljan att göra bra ifrån sig. Gemensamt för dessa företag är att båda är relativt tidiga i att utveckla sina omnikanalstrategier, där Eton med sin webbshop direkt fått fart på försäljningen. Och apropå onlineförsäljning och skjortor - visste ni att Tailor Store, som varit en renodlad e-handelsaktör, nu öppnar sin första fysiska butik och ansluter till den allt större gruppen av e-handelsföretag som också väljer multikanalstrategi.

Men åter tillbaka till Borås: för vad är ett besök i Borås värt om man inte också får träffa Ellos och Hemtex? Självklart gav vi vår gäst möjligheten att träffa företrädare från dessa två företag genom att arrangera en middag. Det blev, som ni förstår, mycket handelsprat under detta besök, men kopplat till lönsamhet, entreprenörskap och management. Våra egna "Borås-professorer", Karin Ekström och Rolf Solli blev också uppmärksammade på det uttalade önskemålet från exempelvis Ellos att högskolan bör erbjuda en handelsutbildning med fokus på e-handel. Personligen skulle jag gärna vilja se en lite bredare utbildning inom handel än enbart på ett "e" - gärna en handelsutbildning med fokus på digital handel, som är så mycket mer.
Professor Karin M Ekström

Kanske var det höjdpunkten på den avslutande middagen, eftersom både jag och många handelsmänniskor i bygden har efterfrågat en unik handelsutbildning under lång tid. När jag talade med Leif Johansson, COO på Ellos idag, så sa han att det var en av de gladaste nyheterna på länge och att Ellos kommer att bjuda Karin Ekström och Rolf Solli till huvudkontoret för att prata mer om utbildning. Så nu ser vi verkligen fram mot att högskolan tar tag i frågan och realiserar det som så många vill ha: en akademisk utbildning i handel med fokus på e-handel och digital handel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar