tisdag 1 april 2014

Eyetracking på Butiksleverantörsmässan


Det är fullständigt livsfarligt för någon som intresserar sig för framtidens handel att vara på Butiksleverantörsmässan i Kista! För i vartenda hörn pratas det framtid, förändring, konkurrens och nya arenor för morgondagens handel. Det mullrar överallt. Och nästan allt prat är intressant!


Och i ett av alla dessa hörn träffade jag på Ali Farokihan från Tobii, en person som borde intressera väldigt många större handelsaktörer. För Ali erbjuder en kunskap och resurs som fler och fler efterfrågar, nämligen eyetracking. Och jag blev glad när jag förstod att det också finns en insikt om att tekniken med att registrera ögonrörelser inte betraktas som the only truth, utan som ett verktyg som bör kompletteras med andra insikter. Personligen har jag mött många människor som tror alldeles för mycket på rådatan, som inte ställer sig frågan ”varför” människor gör som de gör, och därmed missar viktiga analyspoänger. Men Tobii arbetar medvetet också med en bred metod när det gäller analys. Kul! Särskilt med tanke på att en riktig guru på området -  Jacob Nielsen - en gång har sagt följande:

Eyetracking is simply following the trail of where a person is looking. With current technology, it is fairly easy to observe the path where users look on a computer screen - Jacob Nielsen, 2010

Det är också glädjande att notera att några universitet i Sverige har börjat använda den här typen av teknologi, bland annat i Linköping och Karlstad. Det är fortfarande förhållandevis dyrt att investera i utrustningen, men kostnaderna sjunker, och när man ställer kostnaden i relation till den nytta man kan få, så börjar det bli en överkomlig kostnad. Det är fler och fler handelsaktörer idag som överväger att skaffa en eyetrackingutrustning, och kanske beror det på att företagen ibland har möjlighet att ta del av resultat som görs på olika universitetslabb?

Vi är superglada att vi på SIIR har möjlighet att ibland köra eyetracking-tester och förhoppningen är att det är en teknik som ger konkret nytta till de aktörer som vill förstå hur kunderna tittar. Oavsett om det är på en webbshop, i en butik, på en förpackning, på en skylt eller på en tryckt annons. Så tack Strålfors för att ni ger oss möjligheten att väcka intresset för eyetracking bland handelsföretag!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar