måndag 24 mars 2014

Nespresso förändrar begreppet innovation

Ni som varit med ett tag är säkert beredda att hålla med om att Michael Porter och begreppet "strategi" är sammankopplat. Porter menar ju t.ex. att strategi handlar om att vara annorlunda och att det i det långa loppet, bara är företag som bygger upp en varaktig konkurrensfördel, som kan lyckas. Av just det skälet så innebär också ett företags olika processer unika värdeskapande aktiviteter som skiljer sig från konkurrenternas. Det kan vara kostnadsöverlägsenhet, produktionsöverlägsenhet eller överlägsenhet vad gäller produkter. Bland annat.

I dagarna har jag precis skrivit ett konferenspapper till International Converence on Innovation and Management och stuckit ut hakan en del genom att påstå att Porters resonemang börjar bli gammalt och dammigt. Och att det knappast hör ihop med hur vi ser på innovationer nu för tiden. För inom detaljhandel har man ganska länge insett att varaktiga konkurrensfördelar uppnås genom innovativt arbete, men att innovationer faktiskt handlar mer om affärsmodeller än om revolutionära nya produkter och produktion. Produktinnovation ger inte längre tillräckliga konkurrensfördelar för att skilja agnarna från vetet. Idag är det lätt att snabbt kopiera innovationer, produktlivscyklarna är extremt korta och konkurrensen från låglöneländer gör det svårt att "uppfinna" mer effektiva produktionsverktyg.


Av det skälet, bland annat, har handelsföretag i allt snabbare takt utvecklat sin förmåga att leverera adderat kundvärde och lärt sig att ta betalt för sådana innovationer. Helt plötsligt har affärsmodeller blivit synonymt med innovation och som en möjlighet att nå hållbara konkurrensfördelar. Det här kan man t.ex. läsa i Journal of Business Strategy 
 
IBM visade t.ex. i en rapport från 2009 att över 70 procent av vd.ar ser affärsmodellsinnovationer som en strategisk prioritering. 98 procent av vd.arna uppgav också att de arbetade med att ändra befintliga affärsmodeller. Ett konkret på företag som lyckats med sådant innovationsarbete är t.ex. Nespresso.

Genom sin redan starka marknadsposition, och genom att anpassa sina produkter och tjänster mot slutkonsument, konsumtionsögonblick och unikitet har de skapat helt nya möjligheter att ta betalt.

Hemligheten?

Alla kan se hur de gjort, men det är mycket svårt att imitiera!!!Och nu blev jag faktiskt kaffesugen:-)
//Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar