tisdag 4 mars 2014

Centrum för Handelsforskning

Igår var det invigning av Centrum för HandelsforskningLunds universitet. Och i publiken trängdes svenska handelsforskare med ett antal handelspraktiker, från både stora och små företag. En och annan internationell aktör syntes också, vilket är glädjande och visar att svensk handelsforskning intresserar folk utanför landsgränserna. Ulf Johansson, professor och ledare för handelscentrat, avslöjade att en dröm nu gått i uppfyllelse. Och vi är nog många som är beredda att hålla med. För det behövs verkligen ett nav som kan samla den handelsforskning som bedrivs i landet och samtidigt vara den motor som pushar fler att vilja forska med och på handeln. Ulf Johansson uppmanade också handelsakatörer att höra av sig med förslag på forskningsområden direkt till honom eller någon annan på det nya centrat. Här är Ulfs mailadress: ulf.johansson@fek.lu.se


Andreas Hedlund, VD på Handelns utvecklingsråd höll ett anförande under dagen


Några andra forskningscentra i Sverige presenterades också...

Jens Hultman blev dagens första talare som pratade om mitt personliga favvo-område: e-handel. Något som är tydligt är att e-handeln, inte bara kommit för att stanna, utan att fler traditionella handelsaktörer med butiksnät nu också erbjuder e-handel samt att morgondagens kunder troligen kommer att förhålla sig till kanalval på ett annat sätt än dagens konsumenter. Dagens 10-åring betraktar mobilen som en naturlig del av kroppen och vi föds nästan med beteendet att "googla".
 

Professor Cecilia Fredriksson fortsatte med att prata om synen på kunden. En syn som kanske inte helt självklart bör utgå från att alla kunder är särskilt kunniga. Det är svårt att vara konsument idag. Och kunderna måste ges en tydlig möjlighet att göra medvetna val. Forskarna har också en stor utmaningen i att hjälpa till att förstå hur olika handlingar (eng. practicions)  kan hjälpa till att understödja kundens värdeskapande processer.

Sofia Ulver var nästa kvinna upp på scenen och hon berättade om ett pågående forskningsprojekt som handlar om konnässörer, eller "nördar" som hon själv sa. Nördar är sådana konsumenter som är helt upptagna av en aktivitet, som lägger ner oerhörda mängder pengar och energi på något särskilt. Som t.ex. aquascaping. Googla gärna på det ordet:-)

Handelns utmaningar från ett företagsperspektiv var sedan nästa punkt på programmet. Det var Robert Olsson (HR-chef på Berngendahls Food) och Renée Andersson (CSR-ansvarig på Indiska Magasinet) som gav sin syn på vad de tyckte var viktiga forskningsområden. Vet inte om ni läsare håller med men dessa områden pekades ut:

  • Hur kommer e-handeln att påverka den fysiska handeln?
  • Hur hanterar handeln den ökade pressen att både leverera låga priser, hållbara produkter, stimulerande arbetsmiljöer och kundupplevelser?
  • Hur kan företag gå från att passivt vänta på att kunderna ska ställa krav på hållbara produkter och konsumtion och vara beredda att betala för dem - till att vara proaktiva och "lära kunderna" att hållbarhet är det bästa valet? Oavsett priset?
  • Ska handelsföretag i framtiden ta plats som "konsumentvägledare" och undervisa kunder, inte bara i hur man ska sköta sina plagg, utan även hur produktionen ser ut och vilka val som är bättre än andra?

Alla Boråsares favorit - Jarno Vanhatapio - avslutade dagen med att på sitt humoristiska sätt berätta om sin e-handelsresa. Men mellan roligheterna skymtade också en hel del allvar. Som att det inte är speciellt glamoröst eller fräckt att starta handelsföretag. Det är stenhårt jobb, mycket repetition, tuffa villkor och ett ständigt jagande efter kapital för att kunna förverkliga det man tror på. Ett särskilt tack till Jarno som också delade med sig av ett kanske helt nytt begrepp: ADHD-marketing!
Jarno
ADHD- marketing tar utgångspunkt i hur dagens unga konsumenter beter sig vad gäller mediaanvändning. Den "gamla" konsumenten slog sig ner i tv-soffan och tittade på - tv! Dagens konsument har tv.n på i bakgrunden, slösurfar på paddan samtidigt som man kanske skypar med någon som befinner sig på annan plats. Konsumenter gör allt på samma gång. Och då måste företagen göra likadant. Jarno menade att det inte längre går att pröva en ny kanal och vänta på utvärderingen. Nej, man måste köra på så många kanaler som möjligt - samtidigt. Och det ska finnas en genomtänkt strategi för detta ADHD-beteende. Besök gärna ZooZoo.com så ser ni resultatet av denna strategi. Eller i vart fall, delar av resultatet:-)
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar