onsdag 5 februari 2014

När e-handlare och logistikföretag samverkar ökar utvecklingstakten

Markus gästbloggar: Mitt första blogginlägg någonsin har jag fått äran att publicera här på Retailing Research. Tack Malin för denna fantastiska möjlighet! Jag heter Markus Nyberg och är e-handelsspecialist på DB Schenker sedan ett drygt år tillbaka. Logistik och e-handel är med andra ord två saker som ligger mig varmt om hjärtat.

Med Distanshandelsdagen 2014 i färskt minne ser jag hur logistiken får allt större plats på olika e-handelsevenemang runtom i Sverige vilket är otroligt kul. En naturlig reaktion på att fler och fler inser att just logistiken är kritisk för att e-handeln skall kunna fortsätta växa och nå sin fulla potential. Men samtidigt är vi fortfarande fast i diskussioner som rör fraktpriser. Leveransen sista milen får inte kosta något för redan olönsamma e-handlare. Dessutom när transportbranschen i sin tur har otroligt låga marginaler. Det är dags att lyfta blicken lite om vi tillsammans vill att kundvärdet ska utvecklas till nästa nivå. Lätt att säga när man sitter på leverantörssidan naturligtvis. Det jag vill få fram är att när e-handlare och logistikföretag för en stund lägger undan diskussioner om vad saker och ting får kosta och istället fokuserar gemensamt på att leverera värde så ökar utvecklingstakten inom området. Sedan tidigare vet vi ju att de svenska hemmen blivit de nya distributionscentralerna och snart har vi också en konsument som är på väg att bli den nya logistikchefen. Bara under 2013 och inledningen av 2014 har den annars lite tröga logistikbranschen tagit kliv framåt där nya eller förbättrade leveranstjänster sett dagens ljus som en följd av nya krav. Men kravställningen kan ske under mer ordnade former.


Så jag efterlyser fler forum och initiativ där e-handlare och logistikföretag tillsammans kan utveckla logistiken istället för i isolerade konstellationer på var sitt håll. Forum där vi kan lägga undan ”vi-mot-dem-känslan” och göra logistiken till en så friktionsfri del av e-handeln som möjligt, där leverans uppfattas som någonting värdeskapande istället för ett nödvändigt ont. Och framförallt där vi pratar konkreta problem och hittar lösningar, inte bara trendspanar.

I oktober förra året dök det dock upp ett bra undantag då Jonas Ogvall och hans gäng på Svensk Digital Handel arrangerade Logistikdagen för första gången i Borås. E-handlare från arbetsgruppen Logistik och representanter från de stora logistikföretagen träffades för att i mindre workshops diskutera utvecklingsområden både i närtid och på lite längre sikt. Ett bra kvitto på att man kan ha öppen och transparent dialog och att vissa frågor kommer bli nödvändiga att driva branschgemensamt för att nå resultat. Därför skulle jag vilja se en större mix på deltagarna under Logistikdagen 2014 där fler mindre företag är med och påverkar och inte bara får förlita sig på vad de stora drakarna på kund- och leverantörssidan kommer fram till.

 

Jag tror även att fler e-handlare behöver se sin logistikpartner som mer än bara en säljare av transporttjänster. En logistisk kompetens som bör utnyttjas för att kunna skapa den nytta konsumenterna efterfrågar genom olika typer av leveransalternativ och upplägg. Precis som danska e-handelskoncernen Stylepit gjorde tillsammans med Bring innan jul med ett vässat hemleveranserbjudande till Stylepits kunder. Att med gemensamma krafter runt logistiken försöka bidra till beteendeförändringar inom vissa områden ökar utvecklingstakten och tar oss framåt!

 
Markus Nyberg, DB Schenker, E-handelsspecialist
Mail: markus.nyberg@dbschenker.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar