måndag 3 februari 2014

Journalister och handelsforskare

Jag gillar journalister. I vart fall för det mesta. Skälet är att forskare och journalister ofta har samma intresse: nämligen att informera allmänheten. Men sättet att informera skiljer sig åt. Inte minst med tanke på hur, när och varför. 


I en bransch som handelsbranschen tror jag dock att både journalister och forskare skulle må bra av att samarbeta mer, eftersom det händer så mycket just nu och det finns risk att för många aktiviteter skapar mediasurr som inte gynnar branschens utveckling. För mycket prat om sådant som verkar vara den senaste flugan i en allt mer digitaliserad handel kan ibland leda aktörer vilse. För den "långa svansens logik" kanske också är tillämpbar på det som händer i branschen. Det vill säga - det handlar inte bara om att hitta "storsäljarna" utan även de inslag som inte har särskilt många läsare eller sidvisningar, men som ändå, när månaden och åren går, sakta men säkert stiger i statistiken över totalantalet sidvisningar...


Och då kommer forskarna in med ett bidrag genom att vara en mer kritisk diskutant, ifrågasättande och ibland faktiskt också avslöjande. För allt nytt och häftigt som sker är kanske bara just det: nytt och häftigt men saknar substans och nytta. Och det kan vara en central kunskap, inte minst med tanke på möjligheter för bärbara idéer att få sk. crowdfunding.

I min värld ingår det i forskarens jobb att förmedla sina resultat till allmänheten och här kan journalister vara till stor hjälp. De brukar vara duktiga på att översätta forskningsresultat till en lagom lång, begriplig och intressant artikel. Däremot är det trist att det finns så lite utrymme i svensk press för fördjupning. Framförallt i dagspress.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar