torsdag 27 februari 2014

Gammalt och nytt

Jag har fått några välmenande mail och kommentarer när det gäller att jag ibland bloggar om specifikt namngivna företag. Att jag borde välja vilka företag jag pratar om lite mer noggrant. Och vissa synpunkter kan jag ta till mig och förstå, men inte andra. Som till exempel att några menar att jag borde lyfta fram de riktigt moderna och nytänkande företagen. De som är banbrytande när det gäller koncept och affärsmodeller. Och att det också implicit, finns ett samband mellan moderna företag och unga VD.ar.

Om det vore så är det ganska dyster statistik vi har vad gäller ålder och kön på svenska VD.ar i detaljhandeln. Inte så överraskande, är de allra flesta män och hyfsat "gamla" - faktiskt (Market, 2014-02-27). Precis samma fördelning har vi också i styrelser för samma bolag.


Skälet till att jag inte tycker att det alltid är de allra fräckaste handelsföretagen som behöver få uppmärksamhet är att det finns mycket att lära av de "gamla". Både av gamla företag och av lite äldre VD.ar. Samtidigt som att de gamla måste lära sig mer av de som står på tå och tänker nytt.

I slutet av 2013 hade vi på SIIR pressmöte för ett antal resejounalister i Stockholm, eftersom Resiabarometern 2014 publicerades och vi arbetat med analysen. Och som vanligt när man analyserar trender försöker man att hitta det nya, det som sticker ut och som verkar vara på uppgång. Samtidigt som man inte får glömma det gamla, det som fortfarande är kvar men som kanske inte låter fullt lika spännande och intressant. För det gamla är ofta det trygga.

Så vid detta tillfälle passade jag på att prata om det "gamla" resebeteendet: Arne och Catharina som fortfarande åker till London, vid samma tillfälle varje år, med samma ressällskap och till samma hotell. Som shoppar i samma shoppingstråk, besöker en musikal och äter på samma restauranger som alltid. Arne och Catharina har koll på ekonomin och gör aldrig några impulsköp. Möjligen någon dyrare present till barnbarnet, men inget överflödigt. De vet hur slipstenen ska dras och går aldrig utanför invanda mönster. Arne och Catharina får stå för det gamla. För dem som fortfarande räknar på vilka varor som ska förtjäna en plats på hyllan. De som skruvar på kampanjer o priser varje vecka.

För Arne och Catharinas beteende står i skarp kontrast till det mer moderna, det som kan exemplifieras med Jenny och Peter. Jenny och Peter reser till exotiska resmål, gärna platser som är oupptäckta. De söker efter genuina upplevelser, ofta med kulturella inslag. Vi får fler Jenny och Peter...de som flyr vardagens alla måsten och stress... De vill slippa laga mat, de vill upptäcka och få inspiration, de vill INTE shoppa en massa prylar som de redan har för mkt av. Matupplevelsen är kanske det man allra mest vill ha. Hellre än shopping. Jenny o Peter har också koll på ekonomin men är inte anorektiska. De vet att det faktiskt går att pröva nytt o öka volymer även om de står inför bistra tider. Jenny o Peter får stå för det nya. För dem som menar att den stora utmaningen handlar om att leverera kundvärde i ett samhälle i förändring. Där det inte handlar om online eller offline handel - utan om både och. Och där det är konsumenternas beteende som sätter trenderna. Inte några trendorakel på de största butiksmässorna.

Summa summarum - det jag vill ha sagt är att vi säkert har mycket att lära både från erfarenheter och från nyheter. Det gäller bara att hitta en balans i den samlade kunskapen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar