lördag 4 januari 2014

Tranemo - ett tvärsnitt av tynande centrumhandel?

För en Sjuhäradsbo är Tranemo åtminstone känt till namnet, även om kanske inte alla varit där. Tranemo är väl på många sätt ett typiskt samhälle i en liten kommun där många kommuninvånare pendlar till arbete i en angränsande kommun. För några dagar sedan var jag i Tranemo och fick lite tid att både drabbas av, och reflektera över, tynande centrumhandel. Det gjorde jag medan jag gjorde sällskap med min mor som skulle uträtta några ärenden.

Det första som slog mig var vilken fantastisk ICA-butik de har! En Kvantumbutik som är belägen i en spännande lokal (ser ut som att byggnaden från början var avsedd som tennishall), ett sortiment som skulle göra vilken ICA-handlare som helst stolt, trevlig personal, breda lättillgängliga ytor och god servicenivå. Prisnivån har jag svårt att bedöma, men av kundtillströmningen att döma så handlar Tranemoborna där. Och det är väl så gott! För det behövs verkligen med tanke på att de troligen inte handlar så mycket annat i Tranemo.

I vart fall säger statistiken att fler och fler mindre handlare har problem att klara sig i små kommuner. De har ingen möjlighet att hålla de prisnivåer och den sortimentsbredd som större aktörer klarar av och e-handeln gör det ännu svårare för de små att kunna vara kvar. Och en snabb promenad längs Storgatan bekräftar åtminstone okulärt att Tranemo inte är något undantag.

Det är märkligt vilken kraft som en livfull handel har på ett samhälle ändå. Det var en tanke som slog mig under mitt Tranemobesök. Jag fantiserade en del om hur det var förr i tiden och när vi brukade besöka samhället hela familjen. Som jag minns det fanns det många affärer att välja på, det var mycket folk i rörelse och centrum var en naturlig mötesplats. Just för att det fanns ett utbud.


Det är många svenska kommuner som brottas med problematiken med en tynande handel. I fler och fler samhällen försvinner en del av samhällsservicen när butiker lägger ner. Har man tur stannar en eller två livsmedelsaktörer kvar på orten, men i övrigt följer många samma nedläggningsspår. Och det här är en utmaning inför framtiden om vi vill värna om hållbara samhällen där människor kan leva och ha livskvalitet. En livfull handel är inte bara en angelägenhet för köpmannaföreningen på orten, utan rör alla medborgare.

1 kommentar:

  1. Hej
    Ica huset i Tranemo är flyttat från Göteborg. Där man använde det som byggplats för Ostindiefararen. De du!!
    Peter

    SvaraRadera