torsdag 2 januari 2014

Snatteri och snattare


Jag känner en tjej som arbetat extra i en outlet-butik under hösten. Butiken säljer varumärkesmode o omsättningen är lika hög som priserna är låga. Häromdagen berättade hon om sitt vardagliga arbete, om rutiner, om skyltning, om prissättning, om kundbeteende, och om snatterier! Ja, ni läste rätt: snatterier!!! För det hör till vardagen när man arbetar i en butik. Och historierna är hårresande när det gäller hur man stjäl. Man gömmer varor i barnvagnen, i sina väskor eller tar på sig stulna plagg o drar de gamla plaggen över. Larmen överlistas med finurlighet.

Enligt fakta från Svensk Handel så stjäls det för 9 miljarder kronor på årsbasis. Och i december 2013 var prognosen att det försvinner varor för 1 miljard. Det är förbluffande mycket!! Och ändå är det så att de flesta stölder och snatterier aldrig upptäcks eller anmäls, vilket gör det svårt att utifrån statistiken avgöra butikstöldernas omfattning.

Vi har pratat en hel del om det här i familjen och jag kan inte förstå hur man tänker när man går in i en butik och stjäl. Kanske handlar det om en attityd till handelsnäringen? Att man tycker att handlare tjänar för bra med pengar och att det därför skulle vara ok att ta utan att betala för sig. För inte skulle vi väl gå in i en fabrik eller industriverksamhet och stjäla? Lika lite som vi tycker det är ok att stjäla på vår arbetsplats, skolan, kyrkan eller i klubblokalen. Eller så är det helt enkelt de låga priserna i en outlet-butik som gör att människor blir så knäppa. Om billigt är bra så är "gratis" ännu bättre...

En annan förklaring kommer från min mor som förnärmat fnyste när diskussionen kom på tal i mitt föräldrahem: "De har helt enkelt inte lärt sig skillnad mellan rätt och fel och de borde veta hut!"

En ICA-butik i Stockholm valde en ganska uppseendeväckande metod för att avskräcka snattare då de visade snattarna på film. Fast så fick det inte göra, tyckte "stora ICA" och filmerna försvann.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar