fredag 24 januari 2014

Framtidens handel triggar fantastiska samtal

Lena Mossberg, en kollega till mig, skrev en bok för några år sedan som bland annat valdes till Årets Marknadsföringsbok. Den heter Att skapa upplevelser - Från OK till WOW (ett lästips till er som ännu inte läst den). Och även om den här bloggen inte ska handla om upplevelser så har den ändå kopplingen till bokens titel - från OK till WOW. För vi hade ett sådant kanonmöte med SIIR.s referensgrupp för någon vecka sedan, där vi diskuterade framtidens handel. WOW-stämningen var nästan påtaglig, och alla pratade i mun på varandra.

Kanske är också skälet att vi har ett så himla gott gäng som stöttar vår forskning genom att vara "kloka personer" och som bidrar med sin erfarenhet och klokskap i olika frågor. Det är professor Rolf Solli, VD Anita Strandberg-Alpsjö (Abecita) och VD Niklas Hedin (Centiro).

Anita Strandberg-AlpsjöNiklas Hedin

Rolf Solli
Men nu... tillbaka till ämnet: Framtidens handel!

Igår träffade vi representanter från Collector som kom för att titta på Handelslabbet. De har ett särskilt intresse för konsumenters sätt att betala och då främst e-handelskunder. Och ÄVEN om jag ofta påstår att e-handel och butikshandel inte är så intressant att hålla isär, så är kanske just betalningssätten det som faktiskt skiljer sig åt mellan fysisk butik och webbutik. Det är omöjligt att betala kontant i webbshoppen. 

Och när det gäller betalningsbeteende finns mycket forskning kvar att göra. Vi behöver få fram statistik över hur kunder väljer att betala beroende på vad de köper, hur ofta de använder mobila betalningslösningar och i vilka sammanhang, och hur olika kundsegment skiljer sig åt. Sedan behöver vi också veta på vilket sätt kunden helst skulle vilja göra. Kanske har vi betalningslösningar idag som inte alls är det som kunden vill ha eller behöver? Och hur går det med de sömlösa betalningarna som alla pratade om för ett tag sedan? Har vi kommit längre fram där? Kanske något för E-barometern att ta fasta på inför 2014?

Och avslutningsvis och apropå e-handel: Visste ni att 13 av de 30 största e-handelsaktörerna i USA har sina rötter i traditionell detaljhandel? Det är aktörer som t.ex. Staples, Walmart, Best Buy och Sears. Hittills så är det inte särskilt många svenska detaljhandelsföretag med fysiska butiker som haft stora framgångar med att sälja online, men jag hoppas att vi snart ser att nätsatsningarna bär frukt. En nyckel till det är nog att se över sina butiksytor och tänka nytt när det gäller format, service etc. 


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar