onsdag 15 januari 2014

Framtidens butik - hub stores

Läste för ett tag sedan om det brittiska postorderföretaget Argos som enligt många verkligen utvecklat framtidens butik. Konceptet bygger på onlinebeställning och leverans i någon ”hub store”, det nya "buzz wordet" istället för utlämningsställe eller butik.

Det är ett intressant butiksformat på många sätt för aktörer som har både online- och butiksförsäljning, eftersom företagets sätt att inspirera och introducera kunder i fysisk butiksmiljö att också vilja handla online verkar vara framgångsrikt. Kunderna handlar online med hjälp av iPads och de har också möjlighet att läsa mer om olika varor, titta på produktfilmer och annat. Det är också möjligt att handla med sin egen smartphone eftersom det är fri tillgång på WiFi i butikerna. De är också duktiga på den magiska och livsnödvändiga aktiviteten: leverans! De erbjuder omgående leverans (d.v.s leverans samma dag) eller kommande dag, samt erbjuder en särskild ”kassakö” för kunder som enbart kommer in i butiken för att hämta sitt beställda och betalda paket.
Och jag tror det ligger mycket i det som Argos VD säger i följande citat: "Customers love the fact that they are in control and can decide where and when to collect"
Samtidigt tror vi på SIIR att det gäller att hålla igång dialogen om framtidens handel och att försöka undvika att se på utvecklingen som svart eller vit, att det inte handlar om att en handelsform kommer att ta över på bekostnad av en annan. För det handlar om så många fler saker än sådana dikotomier. Det handlar om stora frågor som t.ex:
  1. Kommer handelsplatserna att se likadana ut?
  2. Hur kommer butiksdesignen och butiksformaten att förändras?
  3. Kommer man att kunna ta betalt av butiker på samma sätt som tidigare?
  4. Kommer butiker och företag att samarbeta mer eller mindre med varandra i framtiden?
  5. Kommer butiker att sälja mer tjänster i framtiden än vad de säljer varor?
  6. Hur kommer ”staden” att påverkas?
  7. Tillgängligheten?
  8. Logistiklösningar?
  9. Utlämningsplatser?
Några av dessa frågor kommer vi att arbeta med på SIIR framöver. Förhoppningsvis kan vi ge er bloggläsare en eller annan insikt allt eftersom arbetet fortskrider. Fick förresten ett bra lästips från Mikael Rosendahl (Ateljé Margaretha) häromdagen. Läs gärna sammanfattningen av IBM.s senaste framtidsbeskrivning av framtidens handel som E-handel.se gör, bara klicka på länken. Och tack Mikael för tipset!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar