söndag 26 januari 2014

Dags att skrota "Gubben"!

Vet inte vad det beror på, men under några veckors tid nu, har jag ofta använt ordet "gubbe" för att beskriva en person. Om du söker efter ordet "gubbe" i NE så får du faktiskt ingen träff. Däremot står det en del på Wikipedia, vilket kanske inte är en helt tillförlitlig källa. Det lämnar också ett utrymme för att fylla ordet med ett eget innehåll. Så nu gör jag ett försök - kopplat till handelsfältet:


En "gubbe" kan vara av både kvinnligt och manligt kön. Det har ingen koppling till personens ålder. En "gubbe" kan vara förkroppsligad i en ung flicka/pojke eller äldre man/kvinna. En "gubbe" är någon som är fast i gamla tankemönster, någon som tycker att utvecklingen går för fort och som helst skulle vilja att allt var som förut. En "gubbe" är rädd för viljestarka människor med en egen idé. En "gubbe"  har ofta stor makt - och vet om det. En "gubbe" satsar alltid på säkra kort och tar inga risker. Särskilt om risken skulle innebära att hans inskränkta värld skulle rubbas. En "gubbe" vill inte ha ny kunskap. Han vill få bekräftat det han redan visste.
Var kan man då träffa på en riktig "gubbe" och varför är de så skadliga?

De tenderar att ha någon form av ledande position, där de ofta placerats för att de haft en för lång och trogen tjänst. Det är tyvärr "gubben" som saktar ner farten. Som bidrar till att handeln inte utvecklas i den takt som den borde. Det är "gubben" som på allvar menar att e-handeln är det största hotet mot handelsutvecklingen och det är gubben som säger att det inte finns någon ny marknadslogik. Att det fortfarande handlar om detaljer, om att räkna hem varje produkts rätt att få en plats på hyllan.

Låt oss hoppas att gubbarna försvinner eller ersätts med professionella människor som vågar förändra. Som har förmågan att lyfta blicken och se de verkliga utmaningarna som vi står inför. För det finns såklart väldigt många sådana också!! Och jag brukar ha turen att möta och umgås med denna senare kategorin.

Avslutningsvis, tack alla kloka handelsmänniskor som inspirerat mig att skriva om det här, eftersom ni tycker som jag: Johanna, Anna, Martin, Peder, Charles, Gunnar, Tina, Niklas, Dan, Janne, Rolf, Anita, Camilla, Ingela, Pernilla, Anders, Johan, Lisbeth, Paul, Torstens Töser o många många fler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar