fredag 27 december 2013

Vad kan vi vänta oss av 2014?

Snart ett nytt år. Nya förväntningar. Nya idéer. Och inte minst - nya trender inom handeln!

Ett stensäkert tips på vad vi kommer att få se mer av nästa år är den digitala handelns progression. Och den kommer att utvecklas både i fysisk och virtuell butiksmiljö tror jag. Kanske genom de magiska speglarna eller de virtuella provrummen? Eller med hjälp av dynamiskt innehåll i de digitala verktyg som erbjuds. Kommer vi kanske rent av att få se de första programvarorna för magic mirrors avsedda att användas hemma på surfplattan, datorn eller mobilen?


Önskemålet om att få utökad produktinformation kommer att bli ännu större nästa år. Kunder vill veta mycket om sådant de överväger att köpa. De vill kunna jämföra, förstå användningen, veta vad andra kunder tycker om samma produkter, känna till hur varorna produceras och distribueras, få råd och tips om skötsel och inte minst - råd om hur man kan återanvänder sina gamla prylar.

En annan sak som jag tror kommer att bli tydligare 2014 är svenskarnas köptrötthet. De kommer inte längre att nappa på erbjudandet om att köpa tre och betala för två. För vad ska vi med fler prylar till när våra hem är fullständigt nedlusade med saker? Däremot vill vi ha underhållning. Det ska vara roligt att shoppa, även om vi inte bär med oss en massa kassar hem. Kanske blir detta en av de största  utmaningarna för handeln nästa år? Att utveckla nya shoppingformat och koncept som erbjuder andra värden än de gamla vanliga promotionknepen som fyndpris, jubileumspris och köp 3 betala för 2! Och inte bara att komma på dem. Utan också utmaningen i att räkna ut hur man kan ta betalt för något annat än de fysiska produkterna. Att designa både upplevelser och produktinformation i rätt blandning. 

Visste ni förresten att i DIBS senaste undersökning om svenskar och e-handelsvanor så har e-handelsköpen från surfplattor och mobiler ökat markant jämfört med förra året? Även om jag inte helt säkert kan uttala mig om kvaliteten i deras undersökning, så är tendensen intressant, eftersom vi ser en jämförelse från förra året.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar