söndag 8 december 2013

Sortiment är viktigt

Jag kan inte låta bli att kommentera en positiv upplevelse i julruschen som råder. Besökte något motvilligt Hemtex-butiken i Borås (den på Stora Brogatan), eftersom det var fullt med folk där inne. Dels avskyr jag trängsel, shopping och har väl haft en eller annan förutfattad mening om Hemtex-konceptet med ständig rea. Men de senaste åren har det hänt massor med företaget, och då menar jag inte bara resultatmässigt. Sortimentet har blivit mer tilltalande, spännande varumärken och designers som t.ex. Sven Fristedt. Kanske håller reastämpeln på att blekna till förmån för ett intressant sortiment?


Och just sortiment är kanske en allt viktigare parameter inom handeln just nu. En del pratar om att smalna av sina sortiment, renodla erbjudandet och funderar över att minska sina butiksytor. Andra pratar om att öka sortimentet, ofta är det aktörer som säljer elektroniskt. Men även e-handelsaktörer funderar över om ett jättesortiment verkligen är rätt väg att gå. En kund som vill köpa t.ex. en festklänning på Zalando (den stora tyske e-handelsjätten) blir trött bara man besöker sajten. Det finns huuur många klänningar som helst att välja på. Och att välja bland för mycket är jobbigt. 
Sortimentet är ofta nyckeln till en bra eller dålig försäljning. Det vet alla som jobbar i handeln. Men HUR man sätter ihop ett kanonbra sortiment finns det inte mycket skrivet om. Det verkar vara en tyst kunskap, ett hantverk som handlar om känslan för sina produkter, stolthet, professionalism, god smak, koll på kunden och kärlek till sitt yrke. Det finns säkert fler parameter som sammantaget leder fram till sortimentskunnande, men kanske är PASSION den viktigaste. I förra veckan träffade jag ledningsgruppen för Indiska Magasinet och slogs av den tydliga insikten. För där sitter passionen i väggarna! Man måste verkligen älska det man gör för att blir riktigt bra. Och man måste vara tålmodig, tänka långsiktigt och alltid ha dödskoll på sina kunder. Först då kan man närma sig ett spännande sortiment. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar