torsdag 12 december 2013

Ska Sverige bli bäst på mat krävs innovativ handel

Regeringens satsning på Sverige som matland är tydlig och det kan man bland annat läsa mer om här. Glädjande för en handelsforskare är att handel tillkommit som ett sjätte fokusområde. Men tyvärr är glädjen ganska kortvarig, för synen på vad som är handel förefaller ganska enkel. Matens väg till konsumenten måste bli en tydligare del av Matlandet menar Eskil Erlandsson (landsbygdsministern). Ett sådant uttalande kan nog bara tolkas på ett sätt, att vår landsbygdsminister med handel menar logistik och butik. Kanske ett lite ålderdomligt sätt att se på handeln, men ack så vanligt: synen på handeln som den sista länken i kedjan, den som ska se till att utbudet finns i affärerna, ombesörja transporter från grossist till detaljist och sälja sina varor. I måldokumentet för satsningen när det gäller handel anges följande:
1. Konsumenten ska ha verktyg och förutsättningar att välja.
2. Regional mat ska vara lättillgänglig för konsumenten
3. Resurshushållningen i livsmedelskedjan ska öka

Ett sådant synsätt gör att man får lite svårt att sortera in vissa innovativa handelsfenomen som t.ex. Urban Deli på Nytorget i Stockholm: en restaurang, en mataffär, en saluhall ett bageri, ett surdegshotell. Bland annat.Och tittar man på det expertråd som regeringen satt ihop för att bistå regeringen i arbetet med att utveckla och förnya visionen Sverige - det nya matlandet, så ser vi inga handelsmänniskor. Enbart matprofiler, matkonsulter, livsmedelsföretag, krögare och kockar. Snälla Eskil - kan du inte utöka det expertrådet med några riktigt duktiga detaljhandlare också?

Under första hälften av 2014 kommer vi med all säkerhet att se vilka typer av satsningar som görs när det gäller Sverige som matland och då särskilt vad gäller utlysningar för forskningsprojekt. Har vi tur så omfattas handeln tydligt framöver och även när det gäller kopplingen mellan handel och innovation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar