fredag 20 december 2013

Nya hållbara affärsmodeller

Fick ett intressant tips från Janne Nord om behovet av nya affärsmodeller inom handeln. Kort och gott - behovet av att komma på nya sätt att ta betalt när omsättningen av fysiska varor minskar.

Tipset var en blogg som tar upp problematiken med en modeindustri som växer i volym, som allt mer kan beskrivas som "Fast Fashion", och att de försök som görs från branschen att ta tag i problemen inte är helhjärtade. Initiativet från H&M när det gäller återvinning av kläder får ett halvbra betyg. Kritiker menar att det visserligen är ett steg i rätt riktning, men att mycket mer måste göras för att förändra konsumtionsmönstret. Alla vet om att det inte är bra att bara köpa och köpa. Ändå gör vi så lite åt det. Det är precis som att hjärnan är felprogrammerad. Att vi lärt oss att lösningen på varje problem, brist eller avsaknad av något, är att KÖPA oss nöjda.


När jag läste bloggen slogs jag av ett samtal jag hade med Therese Jagenburg på KappAhl för något år sedan. Då sa hon ungefär så här: Modeföretagens största utmaning i framtiden är att komma på ett sätt att behålla lönsamheten när vi VET att vi inte kommer att kunna sälja lika många produkter som vi gör idag.
Tänk vad rätt hon hade!! För nu dyker frågeställningen upp på dagordningen i fler och fler företag. Och jag tror inte att frågan längre viftas bort utan tas på allra största allvar. I vart fall i företag som tänker lite mer långsiktigt.


Jag hade också förmånen att lyssna på professor Russel Belk för några veckor sedan. Då pratade han om att det börjar växa fram en förändrad syn på konsumtion. Att människor ifrågasätter "ägandet" av saker, till förmån för att dela. Att det finns något slags sunt förnuft i känslan av att det är onödigt att bara ha saker som inte kommer till användning. Och det är en tanke som fler och fler människor faktiskt har:
Varför ska man ha en egen bil om man inte använder den ständigt? Är det inte bättre att man lånar en bil de gånger man behöver den?
Sådana tankar har lett fram till nya tjänster som till exempel Flexidrive - där du hyr grannens bil. En win-win-situation för både den som hyr och den som hyr ut!

Och liknande fenomen hittar vi när det gäller mode:
Varför ska man äga en massa designkläder som inte används dagligen?
Är det inte bättre att låna kläder av varandra?
Tankar som lett fram till tjänsten hos t.ex. Sabina and Friends - där du blir medlem och lånar kläder, precis som du lånar på ett bibliotek.

Det är sådana här tankar som kan hjälpa företag att utveckla nya affärsmodeller!!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar