måndag 2 december 2013

Konsumtion - vår räddning eller undergång?

Kanske såg ni på SVT2 häromkvällen då Korrespondenterna visade Konsumtion - vår räddning eller undergång? Väldigt intressant fenomen, det här att vi i Europa får fler och fler "lyxshoppare" från Asien. Konsumenter som kommer hit för att köpa svindyra märkesvaror och ägna dagar åt shopping, bo på lyxhotell och bejaka en livsstil kantad av överflöd.

Nästan samtidigt som programmet sändes kunde man också läsa i Aftonbladets debatt att Naturskyddsföreningen i Sverige vill utmana klädkedjorna att göra det ännu enklare för sina kunder att förlänga livet på sina kläder och därmed minska den negativa miljöpåverkan som klädproduktionen bidrar till. Efterfrågan och medvetenheten finns i västvärlden för att fler ska vilja förlänga livet på sina kläder, men det behövs fler insatser. Till exempel föreslås följande:

* Att butikerna säljer dragkedjor, laglappar, jeansknappar.
* Att butikerna utbildar kunder i hur man kan laga ett hål och sy i en dragkedja.
* Att butikerna ger tips om hur man vårdar sin kläder genom tvättråd, vädring etc.
* Skapa möjligheter i butiken så att kunder kan byta kläder med varandra.

Förslag som står i skarp kontrast till det lyxshoppingbeteende som vi börjar se i större städer i Europa, som varmt välkomnar asiatiska konsumenter med stora plånböcker. Helt olika världar således. Intressant! Tänkvärt! Skrämmande!

Inte minst skrämmande om vi en kort sekund funderar över hur det varit historiskt. Att det faktiskt varit (och är) västvärldens glupande aptit på resurserna som ställer till bekymmer. Och att fler och fler menar att en lösning är att konsumera mindre. Det är en plågsam medvetenhet som börjar gå upp för oss i västvärlden. Och då blir det kanske extra absurt när vi ser ett program som Korrespondenterna: som visar en "film" med nya skådespelare, en film där vi förut hade huvudrollen...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar