onsdag 13 november 2013

Slaget står inte mellan e-handeln o fysiska butiker...

Ni som följer bloggen minns kanske att jag ibland varit kritisk till den halleluja-stämning som ofta förmedlats när det gäller e-handelstillväxten i Sverige. Och att ett av mina argument för det här varit att tillväxt också hör ihop med lönsamhet, åtminstone på sikt, och det faktum att få berör lönsamhetsaspekter. Nu visar e-barometern att tillväxten för e-handeln verkar plana ut något när det gäller Q3. Troligen tar den fart igen när julhandeln drar igång. Det går upp och ner. Ibland säljer e-handeln mer, ibland mindre. MEN - slaget om kunderna står inte mellan e-handeln och fysiska butiker (även om många tycks tro det). För konsumenten är allt handel, oavsett om man ibland e-handlar eller ibland köper i butik. Min poäng är att vi borde börja fundera på om vi tjänar så mycket på att hålla isär begreppen e-handel och fysisk handel (online vs offline).


Vi bör också fundera på hur svensk handel kan bli bättre på att använda och utnyttja de fördelar som online-handel kan ha i en offline-kontext, ta fram nya och smartare IT-lösningar i butiken som stödjer konsumenter i deras köpbeslutsprocess, utveckla nya fysiska platser för e-handelsaktörer att möta sina kunder "på riktigt", anpassa gränssnittet till de mobila enheter som konsumenter använder, nya idéer för hur click-and-collect kan bli bättre, roligare, smartare och mer kostnadseffektivt.

Ja, som ni märker tycker jag att det finns en hel del att göra. Och jag är inte ensam om att tycka så. Men det första steget är nog att försöka släppa tanken om att e-handeln är ett hot och störningsmoment för den vanliga butikshandeln. Betrakta e-handeln som en möjlighet istället! Och för alla renodlade e-handelsaktörer - hitta möjligheterna i att utveckla kundvärde med hjälp av leveranser och fokusera tydligare på den sista milen (the last mile). Svenska detaljhandelskonsumenter köper saker för att de får ett värde. Det värdet kan upplevas på olika sätt i olika situationer. Det är troligen INTE styrt utifrån vilken köpkanal de valde, utan bestäms av helhetsupplevelsen. Och som jag tjatar om: utifrån om de fått hjälp att reducera sin ansträngning (mental eller fysisk), sin osäkerhet och sin otålighet.

Sen får man ju ännu mer vatten på sin kvarn när IBM (Per Ankarås) menar att svensk handel har underinvesterat i digitala lösningar. Och att det inte räcker med att bara skapa en ny fräck app. Något som Dagens Handel skriver om på sin blogg, där man också snuddar vid tanken att det borde vara slut med tänkandet i silos. Trevligt med fler likasinnade när det gäller framtidens handel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar