tisdag 12 november 2013

Professor Balthazar eller crowdsourcing?

Är det någon som minns den här lille figuren? Urtypen för en professor och uppfinnare. Han som funderade och funderade tills att han plötsligt kom på en idé eller en lösning. 

Idag kan vi säkert säga en hel del om den här beskrivningen...men jag nöjer mig med att konstatera det konstiga i att professor Balthazar alltid var ENSAM när han uppfann. 

För idag ser bilden lite annorlunda ut när vi diskuterar nya lösningar och innovationer. Idag har begreppet crowdsourcing blivit allt vanligare och bygger på en helt motsatt tanke när det gäller uppfinningar, nya lösningar och innovation: Det är bättre att vara många som hjälps åt. Bättre att inte äga sin idé utan vara öppen och generös. Bättre att ta tillvara många olika perspektiv och kompetenser.Och även detaljhandeln har börjat få upp ögonen för crowdsoursing. Förmodligen känner ni till Threadless, företaget som använde crowdsourcing för att avgöra vilken design som var bäst. Men crowdsourcing kan användas till så mycket mer än bara designtävlingar. Kolla in exemplet med The Home Shopping Network (HSN) och hur de engagerar massvis med människor som föreslår nya idéer. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar