onsdag 20 november 2013

Millennials - The 2020 Consumer

Hur människor tänker och varför de gör som de gör är frågor som kan sysselsätta en ett helt liv. Särskilt om man är konsumentforskare och intresserad av köpbeslut och handel. Och en grupp som är extra intressant att förstå är unga konsumenter, eller som vi kallar dem nu för tiden: millennials. De ungdomar som är födda på 1980- och 1990-talet och som vuxit upp i ett digitaliserat samhälle. 

Svenska konsumenter mellan 15-17 år undersöktes särskilt på uppdrag av Konsumentverket år 2011. Då uppvisade denna grupp några typiska drag: Många är nöjda med sina inköp, relativt få klagar eller lämnar tillbaka en vara, de flesta känner sig som självständiga konsumenter som på egen hand beslutar över sina pengar, och en majoritet gör prisjämförelser på nätet innan de köper. Det här och mycket mer kan man läsa om i rapporten "Hur handlar unga? En studie om ungas konsumtion 2011"

Att förstå sig på unga människor har nog varit en utmaning i alla tider. Men i dessa tider av digitalisering blir det kanske ännu viktigare. För unga konsumenter driver på utvecklingen i allt snabbare takt. och det går fort nu. Nästan alla svenskar i åldern 16 till 30 år använder Internet dagligen (PTS) och vad som är mer intressant: Fler än hälften av alla treåringar använder internet och nästan alla tonåringar, 94 procent, surfar via mobilen idag (Statens medieråd, 2013). Och medan 12 procent av 15-åringarna använde internet i mobilen år 2010 ligger motsvarande siffra idag på 94 procent.

En utmaning som många inom handeln delar är att förstå sig på vad de s.k. "Millennials" vill ha. Här hittar ni en YouTube-länk där ni kan se en möjlig bild av 2020-konsumenten, ung, uppkopplad och social...

1 kommentar:

  1. Bra och intressant inlägg Malin!
    Eftersom jag tillhör den första årgången av "Millennials" vill jag först tacka för att bli kallad ungdom. Värmer!
    Jag vill även lyfta upp att framtidens handel kommer bli mycket intressant när de sk "Millennials" kommer in på de beslutsfattande positionerna i större utsträckning än idag. Det finns även exempel i dagens e-handelsbolag med "Millennials" i nyckelpositioner, vilket jag tror är nödvändigt för att behålla kundfokus och behålla förståelsen för att affärerna måste vara flexibla och anpassningsbara efter ett snabbt förändrande konsumentbeteende.

    SvaraRadera