fredag 1 november 2013

Kina och e-handel

Säg River Island och många svenska modebutiker rynkar bekymrat på pannan, eftersom det är ett märke som säljer nästan vad som helst inom mode till riktigt låga priser. Och nu etablerar den brittiska klädkedjan butiker i Sverige och Stockholm. När nyheten kom var det faktiskt många som sa "men hur ska det nu gå för Nelly och GinaTricot?". 

Vad många kanske inte vet om är att River Island funnits länge i Sverige genom att sälja sitt varumärke via - just det - Nelly.com! Och självklart går det att handla River Island via en annan e-handelsaktör - Asos - modesajten som säljer "kändisinspirerande mode" till justa priser och som har över 65% av sin försäljning utanför Storbritannien. Asos är en e-handelssajt som fler och fler svenskar har upptäckt och inte bara svenskar: Asos har över 6 miljoner aktiva kunder och säljer över 60 000 modeprodukter (egna och andras varumärken) via ett antal nätbutiker på lokalspråk (UK, US, Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien, Australien och Ryssland). Och nu tar Asos klivet in på den kinesiska marknaden, en marknad som fler och fler företag sneglar på. Inte minst när det gäller e-handel, eftersom det går snabbare och är effektivare att nå det växande antal konsumenter i mindre städer i Kina genom att erbjuda just e-handel. 


Överhuvudtaget är det intressant med Kina och e-handel, eller som någon sa till mig för ett tag sedan: "så fort man gör en analys av en marknad så avslutas alltid en sådan analys med - men sen får vi inte glömma Kina. Problemet är att alla inser att Kina är en megaintressant marknad, men få vågar ta steget". Eller uttryckt på ett annat sätt av Duncan Clark, styrelseordförande i BDA China: "If you're going to be in China, e-commerce is going to be the first thing you consider, and if you're already there, you're scrambling to adapt". 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar