tisdag 15 oktober 2013

Omnikanaler - & Peppers and Rogers

Omnikanaler är så mycket mer än bara ett nytt sätt att tänka kring helhet och att låta bli att planera för olika kanaler, var för sig. Det handlar först och främst om konsumentinsikt och att alltid ta utgångspunkt i kundernas behov och önskemål. Först när man har koll på "de där kunderna" så kan man börja planera för hur och var mötesplatser (gränssnitt, online, offline etc) ska utformas. Det handlar också om att kommunicera och förädla varumärkesvärdet, samtidigt som man måste förstå konsumentens olika behov vid olika tidpunkter. Kanske inte helt nytt, eftersom det påminner starkt om the marketing concept, och customer centricity, något vi bekantade oss med för ganska många år sedan...

Vill du läsa mer om omnikanaler så kan du tex göra det här Och är man kritisk till begreppet omnichannel kan man läsa den här bloggen.

Och det här med mötesplatser är intressant i en allt mer digitaliserad värld. För nu uppstår mötesplatser på många ställen. Och detaljhandeln börjar bli duktiga på att tillvarata de möjligheter som finns med kommunikation direkt till kunden, ofta med hjälp av appar som kopplas till besök på fysiska platser (butiker), men även till platser utanför butiken (i hemmet, på stan, i bilen osv).Ett ex är Walgreens, som erbjuder elektroniska rabattkuponger till kundernas mobiler så fort de går in i en av deras butiker. Macy’s erbjuder fritt Wi-Fi i sina butiker så att kunderna kan scanna QR koder, se omdömen från andra för vissa produkter, filmer för inspiration och användning, få råd och tips.

Dagens DMA-konferens innehöll också en kanongrej, åtminstone för en forskare som undertecknad: Två välkända personer valdes in i hall-of-fame för DMA: Don Peppers och Martha Rogers. För både forskare och praktiker är de välkända för sin utveckling av customer-centricity. Kul att få se dem live idag!!
Lite info om Peppers & Rogers kommer här: 

Don Peppers and Martha Rogers Ph.D. started the customer revolution 20 years ago and today they are reinventing it. Don and Martha’s idea of “customer-centricity” resonates worldwide, making these thought leaders highly sought after across the globe. Collectively Don and Martha have spoken in over 30 countries on 6 continents. Their strategic thinking and high impact advice informs, educates and motivates audiences world-wide.

Avslutar med några fräcka foton från Chicago (tack Henrik)
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar