måndag 14 oktober 2013

Innovationer i USA


Innovationer är intressant inom detaljhandel. Inte minst därför att aktörerna inte arbetar med innovationer på samma sätt som tex på produktionssida. Som ni säkert vet så har vi kämpat en del med förståelsen för innovationer inom RS (retail sector) och påpekat behovet av att människor förstår att detaljhandeln arbetar med förändring och innovation på ett annat sätt (ett arbete vi bedriver i Expert Group for Retail Sector Innovation, EU-kommissionen).

På den här bloggen skriver jag ofta om hur man kan se på innovationer och jag har också flera gånger presenterat case och konkreta aktiviteter. Här är några fler exempel på innovationer inom RS:
Hointer som skapat en tjänst för kunder som tycker det är besvärligt att köpa jeans (VEM tycker inte det?). Kunden scannar en kod, anger sin storlek och den modell man vill pröva, och jeansen levereras sedan direkt till provrummet där man kan prova i lugn och ro. Kolla in filmen som beskriver hur det funkar här.QThru som utvecklat en app för kunder som går in i mataffären och bara ska ha några småsaker. Man använder mobilen som scanner och betalar också via den. Snacka om att kunna reducera upplevd ansträngning för kunden. Länk

Men idag fick jag ytterligare lite bränsle på tankeverkstaden när det gäller det här - inspiration från USA, Chicago och DMA 2013, som jag just nu befinner mig på. Lyssna på det här som Terry Jones pratade om på invigningstalet för konferensen:
  • Innovativa företag anställer anställ annorlunda människor. 
  • Innovativa företag aktar sig för negativa människor som säger "det går inte".
  • Innovationer kommer underifrån, från anställda som möter kunder varje dag och som ser problem och möjligheter.
  • Idéer till innovationer får man ibland från sina kunder, som pratar med andra kunder (sociala medier).
  • Innovationer uppstår genom att cirkulera sina idéer, prata om dem med andra, dela med sig av klokskap och uppmuntran.
  • Innovationer kräver ett särskilt mindset, man måste vara nyfiken, inte slå sig till ro, eller som Terry Jones själv säger: In real innovation comfortable is not good! 

Så, varför bloggar jag då om det här? Bland annat därför att vi ser att USA ligger längre fram än Europa när det gäller innovation och tillväxt inom handeln. Och då kanske det kan vara bra att snegla mer på hur man tänker om innovationer "over there".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar