söndag 13 oktober 2013

Framtidens handel

Ni som följer mig, vet att jag utvecklar argumenten för varför framtiden kommer att se ut som den gör med hjälp av följande egenskaper hos konsumenten:
  • De är lata
  • De är otåliga 
  • De är osäkra

En jämförelse med demografiska fakta visar att vi i Europa, redan 2020, kommer att ha en äldre befolkning. Och familjestorleken kommer att minska, vilket innebär att vi får fler personer som lever ensamma (antingen som singlar, eller som änkor/änklingar). Befolkningen kommer också att ha mindre pengar att konsumera för, samtidigt som vi blir mer miljömedvetna, högre utbildade och ständigt uppkopplade. Dessutom har fler människor flyttat till större städer och tätorter.

Det här är fakta som tillsammans med konsumentegenskaper ger en relativt solid bas att stå på när man vill förutsäga något om framtidens handel. Såååå...ska vi då våga oss på att säga något om framtidens handel 2020?

Marknaden (dvs människorna) kommer att efterfråga:
mindre förpackningar, längre hållbarhet på produkter, lätt att laga/värma, hemleveranser, mer hälsosam mat och hälsosamma produkter, nya betalningslösningar, och fler självbetjäningstjänster. 

Konsumenter kommer också att vilja ha: smarta returlösningar, bättre möjligheter att återvinna, större möjligheter att kunna ge bort saker till välgörenhet, större kontroll på vad som händer med skänkta produkter, hempartyförsäljning, shoppingupplevelser som är på riktigt, ett brett utbud av varumärken (gärna butikernas egna varumärken), möjligheter att ha kontroll över sin shoppingbudget, rabatterbjudanden där konsumenter går samman, levande butiksytor som erbjuder mer än bara shopping, personlig rådgivning, teknik som underlättar vardagslivet för en konsument (3D-skrivare, applikationer etc). 


Troligen kommer vi också att se ett förändrat sätt att se på hur vi bor. Alla kommer inte att vilja ha det traditionella hemmet utan kommer att vilja bo "bekvämt", kanske ett serviceboende för yrkesverksamma, personer med lite fritid och hög inkomst. Ett boende som erbjuder all service som ett hem gör. 

2 kommentarer: