onsdag 30 oktober 2013

Big-box och bondens marknad...Tiden då "big-box butiker" var en nyhet är över och i Sverige har vi kanske inte sett så många. Frågan är om vi kommer att få se dem i större utsträckning i framtiden? För nu börjar de återigen dyka upp i Europa. En big-box butik är en stor, fristående byggnad, oftast i ett plan och som regel belägen på en plats som kräver tillgång till bil eller annan transport för kundens del. Butiksytan är extremt stor (någonstans mellan 10 000 och 18 000 m2, beroende på bransch) och i länder med låga hyreskostnader kan big boxes butiker vara ännu större. I USA ser vi att Walmart, Target, Sears, Menards och Best Buy expanderar big-box-tanken på många platser. I UK börjar Tesco etablera big boxes butiker och i Tyskland ser vi att Praktiker gör likadant. Kanske ett svar på "hotet" som många ser ifrån e-handeln?


Men ökningen av big-box är kanske inte heller den renodlat positiv? Det som bland annat händer i USA brukar kallas för "Walmart-effekten": lägre priser som tydligt slår ut små butiker. Till viss del bra för konsumenter, men också en kraftig påverkan på handelsstrukturen och effekter på samhällen. Vad händer med de människor som inte har möjlighet att ta sig till externa köpcentra, som inte har tillgång till bil eller som har svårt att resa kollektivt? Hur påverkas butiker som fortfarande finns kvar på en lokal marknad? Vilka arbetsförhållanden uppstår i den här typen av butiker med en affärsmodell som fokuserar låga priser? Det här är några av de frågeställningar som vi måste hantera. 

Samtidigt ser vi att en del butikskedjor väljer att gå åt det andra hållet. Att överge big-box-tanken till förmån för mindre butiker, mer personliga, belägna där människor bor och rör sig i vardagslivet. Och när det gäller lokalproducerat så följer det samma tankemönster - t.ex. gårdsbutiker, bondens marknad och liknande koncept. Spännande utveckling helt enkelt...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar