tisdag 10 september 2013

Världens mest innovativa detaljhandelsföretag

Fast Company är ett affärsmagasin som grundades i mitten av 90-talet av några akademiker som arbetade på Harvard Business Review som redaktörer: Alan Webber, Bill Taylor och Mortimer Zuckerman. Helt säkert så är det en del av er bloggläsare som känner till deras arbete och vet om att de många gånger fått utmärkelser och priser för sitt sätt att uppmärksamma företag med hög innovationstakt som ger impact. Något som Fast Company gjort sig kända för är att de varje år utser världens 50 mest innovativa företag. Och för år 2013 så kommer faktiskt några handelsföretag med på den listan!!!
Nike Singapore Flagship Store
Det är bl.a. Nike, Burberry, 7-Eleven, Sephora, Everlane, Black Milk Clothing, Svpply, Crate & Barrel, Makerbot och Uniqlo. Sedan kan man ju undra varför inte ett företag som Amazon som återfinns på listan, inte faller under kategorin "retail"?

Eftersom jag ändå är i kritik-moodet nu så vill jag också lyfta frågan vad som anses vara innovation när topplistan har sammanställts? Min erfarenhet av innovationer inom handeln är att det ofta omfattar detaljer som kanske inte är så synliga för det mänskliga ögat. Det handlar om utveckling av processer och affärsmodeller - att hitta nya sätt att ta betalt och samtidigt öka kundvärdet. Misstänker att den här topplistan i mångt och mycket handlar om det visuella uttrycket i butiker. Fräckast butik vinner således...vilket gör många personer med förkärlek för butiksuttryck och det visuella glada.
Nike pop-up-store i Peking

Men det finns ju såååå oändligt mycket mer inom handeln som omfattar innovationer. T.ex. nya lösningar på hur man kan bearbeta stora datamängder, hur data överhuvudtaget ska struktureras för att vi effektivt kan gräva i informationskällorna m.m. Sådana innovationer är svåra att observera, men ger en enorm impact om de utvecklas på rätt sätt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar