torsdag 26 september 2013

P4 Sjuhärad ButikspåverkanHäromdagen ringde P4 Sjuhärad och ville veta mer om hur butiker arbetar med påverkan och om konsumenter är medvetna eller omedvetna om hur vi påverkas. Det blev ett tillfälle för oss på SIIR att berätta mer om traditionella verktyg och tekniker som butiker använder för att sälja mer.

I inslaget från P4 Sjuhärad kan du höra mer om "bulla bulla", doftstimuli, bunkringsbeteende, illusioner och sambandsexponering - bland annat. 

Som vanligt när man pratar med journalister blev inslaget relativt lättsamt, men har naturligtvis också en annan sida. För det är inte ALLA butiker som har ett medfött tankesätt att påverka och "lura" sina kunder. Fler och fler aktörer börjar få upp intresset för att verkligen erbjuda kunder ett mervärde, där det inte handlar om att få sålt så mycket som möjligt. Man kanske hellre föredrar att kunden köper något som kunden verkligen vill ha - och inte bara köper för köpandes skull. Och i sådana situationer används andra tekniker och hjälpmedel - som är designade för att hjälpa kunden välja och göra smarta val. En del av dessa hjälpmedel provar vi just nu i Handelslabbet. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar