söndag 29 september 2013

Hemförsäljning och evenemangsförsäljning

Jag hade ett intressant samtal med en journalist från Uppsala nya tidning (UNT) för ett tag sedan. Vi diskuterade direktförsäljning där vi bl.a. pratade om hempartyförsäljning. Och handen på hjärtat - när du hör ordet "hempartyförsäljning", vad är det första du tänker på då?


Min gissning är att många tänker på Tupperware, och som en väninna till mig sa för ett tag sedan "skitdyra plastburkar som håller huuur länge som helst!...fast vem vill ha urgamla plastburkar? Och hur jobbigt var det inte att gå såna tillställningar...var och varannan kompis hade såna partyn och man gick dit bara för att vara snäll".

Och givetvis undrar man om modellen som Tupperware stod för för något årtionde sedan, fortfarande är den form som hemförsäljning bygger på? Ärligt talat vet jag inte, för jag har inte deltagit på särskilt många sådana tillställningar. Men jag vet att marknaden rymmer både börsjättar (Oriflame) och medelstora företag (Lingon & Blåbär, Mary Key) och små puttar. Vad som säljs och hur försäljningen genomförs varierar säkert, men grundidén borde vara den samma: nämligen att skapa en trevlig och gemytlig stämning där nöjda och glada kunder sprider ryktet vidare till fler potentiella kunder. Om man dessutom lyckas skapa en särskild stämning och känsla hos kunderna genom att erbjuda olika typer av mervärden (som personlig shopper, smakråd, stylingtips, kunskapsförmedlare etc) så tror jag att försäljningsformen attraherar konsumenter som upplever att tiden aldrig räcker till. Vare sig för vännerna, inköpsrundan eller hemmet. Att kunna delta i en shoppingform som gör att man slipper stressa omkring med trötta barn, och istället handla i lugn och ro tillsammans med goda vänner, borde vara ett attraktivt val för somliga.  En titt bland bolag i Sverige som beskriver sin verksamhet i termer av hempartyförsäljning ger vid handen att det finns nästan 300 sådana företag. Men i verkligheten är det säkert fler, eftersom inte alla registrerar sin verksamhet som hemförsäljning. Och regler och etiska riktlinjer är också något som branschen har tagit tag i på allvar, vilket är glädjande. Direkthandelns Förening är en organisation vars syfte är att bevaka medlemsintressen samt skyddar konsumenten, verkar för god affärssed och allt det där, ni vet... Lite märkligt då, att föreningen uppger på sin hemsida att det finns ca ett 50-tal aktörer i Sverige... Eller så är det så att tillväxten är grymt snabb:-)

Själv så tänker jag inget särskilt om hemförsäljning. Däremot kan man fundera över försäljningsformen och om det inte är dags att även dessa aktörer funderar över sina affärsmodeller och skruvar verksamheten ett par snäpp. Varför inte identifiera fler och annorlunda tjänster som ger kunder ett mervärde - och ta betalt för dessa tjänster - inte lägga kostnaden på produkterna som säljs. För ingen vill betala för svindyra grejer, men gärna lägga lite extra på väldefinierade tjänster som omgärdar varan. Mer lyx och flärd som en god vän till mig sa:-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar