onsdag 4 september 2013

Från HandelslabbetMalin Sjöhage här...
Under tre dagar i slutet av augusti slog H&M upp en pop-up shop i Meatpacking District på Manhattan i New York. I den tillfälliga butiken sålde man den nya kollektionen ”Paris Show Collection” exklusivt innan den kommit ut i vanliga butiker.

Köpen gjordes i ett virtuellt check-out system med hjälp av Ipads och kunderna fick kläderna hemskickade med fri frakt. Det innebär att onlinebutiken flyttar ut i den fysiska butiken vilket suddar ut gränsen mellan ehandel och ”vanlig” butik, som Malin Sundström skrev om i ett tidigare inlägg. All försäljning kan ses som en kanal som anpassas efter kundens behov. H&M lanserar nu ehandel i USA och att man gör det genom en pop-up shop kan som ett tecken på att man går ifrån den traditionella indelningen av försäljningskanaler.En pop-up butik har fördelen att den är mobil och kan sättas upp där kunderna man vill nå befinner sig, exempelvis i det trendiga Meatpacking District när H&M lanserar en ny kollektion. H&Ms pop-up shop vänder sig tydligt till så kallade fashionistas, unga tjejer som är mycket modeintresserade och dessutom väl insatta i ny teknik och sociala medier. Jag tror att man hoppas på att dessa early adopters ska hjälpa till att skapa en positiv attityd runt H&Ms nya ehandels sajt i USA. 

Istället för vanliga provrum använde man ett ”try-on-lab”, ett virtuellt provrum. Förmodligen är det något vi i framtiden kommer få se på den vanliga hemsidan. Det sker just nu en kraftig utveckling av liknande tekniska lösningar som blir bättre och bättre.

I Handelslabbet arbetar jag med ett projekt tillsammans med ett Boråsbaserat företag för att utveckla ett koncept för mobila butiker. Det H&M har gjort är ett exempel på hur man kan använda teknik och mobilitet för att skapa upplevelser för kunden och förhoppningsvis öka försäljningen. Det blir spännande att se vad vi kommer fram till i höst!

Malin Sjöhage

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar