torsdag 19 september 2013

Betala med ditt fingerFingeravtrycksläsare har funnits ganska länge med varierad kvalitet. Men nu när Apple lanserar sina senaste modeller av Iphone 5 så blir det en intensiv snackis. För en av deras modeller innehåller Touch ID – en fingeravtrycksläsare som kan ersätta koder och lösenord. 

Redan 2006 började man prova fingerskanning i brittiska butiker och 2007 följde flera butiker i Tyskland det engelska exemplet. Kunden via en enkel fingerskanning godkänna transaktioner från sitt konto som därefter överfördes direkt till butikens konto (seamless). Den typen av teknik utvecklades av IBM tillsammans med Pay by Touch. Så här kan det gå till i praktiken.


Och när fingeravtrycksläsaren nått marknaden för smarta telefoner så är det faktiskt två svenska bolag som ligger bakom Apples utveckling av Iphone – Precise Biometrics och Fingerprint Cards. Och nu förstår jag varför en av mina kollegor länge gått och tjatat på mig att jag borde investera i aktier från just dessa bolag.

När forskarna på SIIR började fundera över vad vi skulle studera i Handelslabbet under hösten menade vi att det där med elektroniska betalningar (främst via mobil) skulle vara något vi avvaktade med. Skälet var att det går så fort med den utvecklingen just nu och det är så många olika tekniker, olika standards och olika lösningar som finns på marknaden. Nu dyker även fingeravtryckslösningen upp som en spelare på en sådan kaotisk marknad. Känns ganska skönt att vi tog det beslutet:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar