tisdag 17 september 2013

Abercrombie & Fitch

I förra veckan gjorde jag något som jag inte gör så ofta tyvärr: jag undervisade. Och träffade en massa härliga människor i olika åldrar. En del av dem var superintresserade av konsumenters köpbeslut och hur detaljhandeln på olika sätt försöker stimulera människor att köpa. Några studenter var också mer kritiska till konsumtionssamhället och att för många människor köper för mycket, utan att tänka på konsekvenserna, vilket glädjer en forskare enormt. Vi pratade också om handelsinnovationer och butikskoncept - samt om alla koncept som kommer från US verkligen passar den svenska marknaden och konsumenters mentalitet?

En diskussion som fördes var den om Abercrombie & Fitch och Hollister butikerna som finns i Stockholm. En mörk butik med extremt hög musiknivå, koncentrerad belysning på plaggen (precis som en skådespelare på en teaterscen), inga skyltfönster och en särskild doft som sprejas i butiken och på plaggen. Nästan halvnaken butikspersonal som pratar engelska - ett koncept som ser likadant ut i samtliga deras butiker världen över. Och målgruppen är rika, snygga och smala människor. Det har t.o.m. företagets ägare uttryckt offentligt. 


Ni känner säkert till vilken debatt som drogs igång efter Mike Jeffries uttalande men alla kanske inte har sett bloggaren Jes M Baker direkta svar på VD.ns uttalande och hennes brev. Den finns på The Militant Baker - kul, tufft och mycket power tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar