onsdag 7 augusti 2013

Vi vet var du ärFör några dagar sedan hade Dagens Handel en artikel om kunders integritet och den accelererande ökningen av företag som samlar data om sina kunder. Data som sedan kan användas för t.ex. riktade erbjudanden av olika slag. Och den ökande graden av digitaliserade kundmöten inbjuder till ännu mer ”övervakning” – men ställer också till problem, inte minst med kunders integritet. 

För några år sedan var det säkert en vanlig ”snackis” vid middagsborden och i sociala sammanhang att ICA börjat med riktade erbjudanden som baserade sig på kundernas inköpsbeteende. Idag rycker nog de flesta på axlarna om det samtalsämnet kommer upp och tycker att det vare sig är särskilt konstigt eller kränkande för individen. Eller?Ett annat exempel är Kate Spade Saturday som samarbetar med eBay och erbjuder 24-timmars shopping med personlig leverans - var du än befinner dig på Manhattan. Kunden lägger en order via Internet och får en leverans till exakt den plats som individen befinner sig på vid tillfället för leveransen. Det här görs med hjälp av GPS-tekniken i kundens mobiltelefon. Leveranstiden är utlovad till 1 timme. Företagets första butik är därmed placerad i New York, på Manhattan - eller som företaget själva säger "vår butik är placerad på hela Manhattan". Här kan du se ett YouTube-klipp. Visst låter det kul och harmlöst. Eller?

Det här nya sättet att handla är intressant ur många perspektiv. För det ger mer energi till dem som söker nya och spännande handelsformat, ger utvecklingsidéer för både online- och offlinehandeln. Samtidigt som det bör problematiseras och ifrågasättas - särskilt med tanke på oss som individer och den allt ökande graden av konsumentkartläggningar som faktiskt sker. Snart kan vi kanske inte längre "gömma oss" från alla erbjudanden och företag som vill få oss som sina kunder? Eller så väljer vi att se det som ytterligare ett smart och bekvämt sätt för konsumenter att få sina behov tillgodosedda...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar