onsdag 28 augusti 2013

Handel är viktigt - för väldigt mångaEtt besök på Oxford Institute of Retail Management ger energi!
 
Det kändes faktiskt inte helt ok att resa till Oxford. Det händer så mycket i Handelslabbet just nu så det är svårt att slita sig. Men på väg till Landvetter fick jag det glada beskedet att vi fått forskningsmedel, vilket gjorde resan lite trevligare. Och väl i Oxford möttes jag av en strålande glad Jonathan Reynolds och efter ett par timmars arbete på Oxford Institute of Retail Management hade jag ändrat mood helt och hållet. Det är så intressant att diskutera och skriva om handelsinnovationer tillsammans med en mycket erfaren kollega. Och man får så otroligt många bra case härifrån England. För det är verkligen full fart på handeln här, både när det gäller utveckling av nya affärsmodeller, butikskoncept, och teknisk tillämpning som stimulerar och hjälper konsumenter.
Grundaren av Said Business School vid Oxfords universitet


Det är slående hur tydligt det är att detaljhandelssektorn är viktig för tillväxt och arbetstillfällen i Europa. Sektorn står för 11 % av BNP och sysselsätter 15 % av arbetsmarknaden i Europa. 29% av alla europeiska företag håller på med detaljhandel av något slag och de flesta företag är "små eller medelstora" (över 95%). Med små företag menas de som har färre än 50 anställda, samt mikroföretagen som har färre än 10 anställda. I sektorn finns särskilt många mikroföretag. 

Något annat som är viktigt med handeln är att alla människor påverkas av dess förmåga att utvecklas, växa och leverera kundvärde. Alla har någon slags relation med handeln, oavsett var vi bor, oavsett vem vi är och oavsett vad vi arbetar med. Och handelns genomslagskraft och inflytande över distributionsformer är supertydlig. Det gäller inte bara själva varuflödet utan även betalningar, varumärkeshantering och olika former av handel och koncept. 

Vem i Sverige idag har inte hört talas om att konsumenter kan betala sina inköp i butiken direkt via sin mobiltelefon? Kanske är det inte så många som gjort det än, men vi känner till det. Och det är ett tydligt bevis på vilka följder tillämpad teknik inom handelssektorn ger för vanliga människor. Det är ofta handeln som agerar det slutgiltiga "gränssnittet" för ny teknologi - men först då uppfinningarna visat sig tillräckligt nyttiga och attraherar konsumenterna.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar