måndag 26 augusti 2013

Alla möjligheter med eye tracking

Tänk att det är så fantastiskt roligt att lära sig nya saker!!! 
Nu har vi på SIIR fått lära oss vilka möjligheter det finns med eye-tracking och hur resultaten ska analyseras. Det var Pekka Suomi på Strålfors som gav oss en kanonbra utbildning. Extra kul var att se hur det fullständigt lyste i ögonen på våra projektassistenter, Anna Lokrantz, Tanja Olsson och Anna Bengelsdorff. De fattade supersnabbt vilka möjligheter som eye-tracking av idag faktiskt har.


Pekka Suomi, Strålfors

För er som inte vet så är eye-tracking en teknologi som innebär att en dator kan avgöra exakt var man tittar. Tillämpningsområdena är många - man kan tex analysera reklam och göra användbarhetstester av webbsidor och programvara. Det går även att använda som kommunikationshjälpmedel för människor med någon form av funktionsnedsättning, där ögonstyrning möjliggör för personer med till exempel förlamningsskador att kommunicera och använda dator, endast med hjälp av blicken.


För detaljhandeln är det särskilt intressant för alla aktörer som antingen kompletterar sin butikshandel med e-handel, renodlade e-handelsaktörer eller de företag som vill pröva kundnyttan för olika typer av applikationer. Ett annat användningsområde som vi på SIIR kommer att ha stor nytta av när det gäller eye-tracking är interaktiva beslutsstödssystem i butik. För det är förvånande när man analyserar eye-tracking-resultat - vad vi trodde att kunden tittade på behöver inte alls överensstämma med verkligheten. Ibland vet inte kunden själv om vad det är hon/han faktiskt tittar på. 

Supertack Pekka för en briljant utbildningsdag!!! 

//Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar