fredag 9 augusti 2013

3D-skrivare

3D-skrivare är en intressant innovation som har framtiden för sig. En del lyfter fram 3D-printern som en av de mest revolutionerande innovationerna i vår tid. Inte minst när det gäller e-handel. Men som all ny teknik så är det i första läget både en kostnadsfråga och en fråga om tillämpningsområde. Och för att problematisera det hela så finns det också frågor kring kvalitet, funktion, komfort och inte minst - hållbarhet. Det kommer att krävas en hel del eftertanke för att kunna använda teknologin på ett hållbart sätt. Och en del menar att 3D-skrivaren bara är en uppblåst ballong utan något konkret användningsområde. Oavsett vad man tror och tycker om 3D-skrivarna så kan vi ändå konstatera att tillgången på skrivarna har ökat och priserna börjar gå ner. I Internetworld kan man läsa mer om hur 3D-skrivaren fungerar. 


Ni har kanske hört talas om 3Doodler? Många menar att det är en produkt som tydligt visar på alla möjligheter med 3D-skrivaren, fast den egentligen bara är en avancerad lim/plastpistol. Titta på YouTube-filmen om ni vill se hur den fungerar.

 Vad finns då idag när det 3D-skrivare? Ja, du kan t.ex. ladda upp 3D-ritningar och välja material för att få det färdigutskrivna objektet hem till dig via posten. Det har varit en hel del diskussioner om 3D-skrivarnas framtid och utveckling den senaste tiden. Inte minst sedan USA förbjudit ritningar på plastvapen.

Som alltid med ny teknik finns det utmaningar och hot, men också en möjligheter. Tänk bara vilken affärsidé det skulle vara för t.ex. Lego att anamma 3D-printern - istället för att producera bitarna själva så kan kunden göra det hemma - med hjälp av en 3D-skrivare. Måns Jonasson bloggar om framtiden för 3D-printers ifall ni vill läsa mer:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar