lördag 27 juli 2013

Vi lever i ett bekvämlighetssamhälle"Som-helst samhället" är kanske bekant för de av er som gillar Micael Dahlén? Ett synonymt begrepp är Nextopia och beskriver hur vi människor hellre lever i framtiden än det vi kan få idag. En förklaring till denna världsbild är att vi människor är programmerade till att inte nöja sig, att ständigt vara på språng, att vilja vidare. Förutsättningen för ett sådant samhälle är bland annat kommunikationsteknologin. Men jag har funderat en hel del på den där beskrivningen. Och istället börjar formulera en annan beskrivning av det nutida samhället. Ett samhälle som kanske inte helt bygger på samma teorier som Dahlén lyfter fram. För några av de allra tydligaste egenskaper som beskriver en konsument och människa idag är att vi är:

  • Otåliga
  • Osäkra
  • Lata

Och skälen till att vi har dessa egenskaper beror på några överväldigande trender och strömningar som tagit oss konsumenter med storm: Mobiliteten, Individualismen och Tidsuppfattningen. Och övergripande mål med hela vårt liv är självklart lycka eller åtminstone nöjdhet - som nås med hjälp av bekvämlighet.Mobiliteten gör att vår otåliga sida kan tillfredsställas när som helst på dygnet, den hjälper oss också att känna oss mindre osäkra. Vi googlar allt vi inte minns och allt vi behöver veta för stunden. Individualismen driver oss osäkra och lata människor att kunna välja massproduktion, fast med egna detaljer som gör oss unika, utan större ansträngning. Att t.ex. designa sina egna skor är höjden av lycka för många konsumenter. Uppfattningen att tid är en bristvara undviks för både lata, osäkra och otåliga människor genom tillgång till vad som helst, när som helst och hur som helst. Vi är aldrig längre från en onlinebutik än 3G-nätet och en mobil. 

Det kanske inte är så konstigt att det digitala mötet mellan företag och kund har blivit allt mer intressant och att fenomen som t.ex. e-handel ökar...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar