onsdag 10 juli 2013

Utlämningsplatser - hämta dina varor när du själv vill

Inom handeln arbetas det för högtryck med innovationer. Och innovationer hittar man på olika platser och med olika syften. Bland annat när det gäller lösningar som tillfredsställer konsumenters bekvämlighetsbehov. Ett tydligt behov är att konsumenter vill spara tid och få flexibla lösningar när man e-handlar. Inget företag ska sätta gränserna för NÄR eller VAR jag vill hämta saker som jag köpt. Det här fenomenet är för övrigt något som professor Dag Ericsson och undertecknad just nu håller på att skriva om till en vetenskaplig journal.

Det amerikanske företaget Wal-mart satsar till exempel på Walmart Lockers, en innovation som innebär att man i sina befintliga butiker bereder plats för kunder att kunna hämta upp sina förbeställda varor. Läs mer om det på The Wall Street Journal


Och det känns naturligt att ett jätteföretag som Google köper upp Buffer Box, särskilt när man läser ett uttalande från Google om varför affären kom till stånd: We want to remove as much friction as possible from the shopping experience, while helping consumers save time and money, and we think the BufferBox team has a lot of great ideas around how to do that.

Det här för också tankarna till det Combiplate, ett Jönköpingsbaserat företag, som har liknande idéer. Kolla in deras film på YouTube om hur deras lösning fungerar.

Dagens citat:
Om en människa önskar att hennes drömmar skall bli verklighet, så gör hon klokt i att vakna först.

Malin

2 kommentarer:

 1. Ska bli intressant att läsa vad ni kommer fram till sedan!

  Combiplate är främst en lösning för hem-nära boxar har jag fått för mig, till skillnad mot paketautomaterna som ställs oftare i butiker och köpcentran, likt automatiserade ombud. De fokuserar på själva boxen och inte distributionen dit. Fastighetsbox 2.0.

  En stor drivkraft förutom tillgängligheten är alla misslyckade hemleveranser som driver kostnader skulle jag tro. I UK vill jag minnas att så många som var femte leverans misslyckas (dyrt + missnöjd konsument). Därför växer den "svenska modellen" med ombud kraftigt, i kombination med boxar.

  Intressant ämne är det. :-)

  SvaraRadera
 2. Pratade med innovationschefen på Sonae och e-handelsmanagern på Carrefour igår och fick en massa information om utvecklingen av utlämningsboxar i Europa. Antalet utlämningsplatser fullständigt exploderar i länder som Frankrike, Spanien och Portugal. Så visst är det superintressant!

  SvaraRadera