torsdag 4 juli 2013

Testa framtidens hållbara butiker

En av våra kollegor, Jonas Larsson, har tipsat om en spännande länk. Nu har jag äntligen haft tid att besöka den och tror att det intresserar alla bloggläsare. Under rubriken Retail Interactive Experience presenteras en animerad modell av en hållbar butik. MEN...grejen är att den hållbara butiken kan vara hållbar, mer hållbar och superhållbar. Du väljer själv vilket du föredrar och kan sedan strosa runt i butiken och se exempel på hur det skulle kunna se ut. 
Den aktör som tillhandahåller det här experimentet är The Sustainability Consortium (TSC), en förening som består av olika organisationer, företag och föreningar från hela världen. Syftet med TSC är att ta fram och stötta innovationer som bidrar till en mer hållbar konsumentmarknad vad gäller produkter.

Det finns en hel del exempel på svenska handelsaktörer som arbetar med att skapa mer hållbara butiker och stimulera konsumenten att göra bättre hållbarhetsval. Ett sådant exempel är Axfood, ett annat är  Coop och ett tredje är Scorett.  Eller så är det så att dessa företag är så stora så att de har resurserna att kommunicera sin policy och sina butiksprogram. För om vi letar bland mindre aktörer så hittar man massor med exempel på hur man mer konkret kan arbeta med hållbara konsumentprodukter. Ett sådant i regionen är Ängås Trädgård, TuaCultura (som för övrigt gör himmelskt goda marmelader), eller Malmöföretaget Hållbar.se som erbjuder vardagsprodukter för en hållbar livsstil. 

Hur en hållbar butik uppfattas och värderas av konsumenten kanske kan vara ett projekt för SIIR.s Handelslabb nästa år? Och definitivt något som ryms inom ramen för vårt forskningsprogram "Handel, Mode & Textil", ett samarbete mellan SIIR och F:3 på Högskolan i Borås. 

Dagens citat 

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

//Malin
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar