fredag 12 juli 2013

Social e-handelDet är många webbutiker som vill tänka nytt och annorlunda. De vill vara en e-butik där deras kunder inspireras, engageras och ”umgås” med andra kunder. Skälet att vilja vara en sådan butik är givetvis att man vill öka försäljningen, men den typen av butiker kan faktiskt också öka värdet för kunderna – även om de inte köper mer. En sajt som erbjuder dessa funktioner brukar benämnas ”social e-handel” och många menar att det är innovativ e-handel när den är som bäst. 

Men det är inte helt enkelt att åstadkomma en sådan webbutik. Det krävs att man erbjuder en social shoppingupplevelse med utgångspunkt i vad kunderna har för sociala behov. Ett argument för att kunden ska vilja besöka butiken kan faktiskt vara att öka sin egen status som kund – att besök i en webbutik ger ”impact-betyg” (t.ex. Klout score). Andra sätt att bli en social e-butik kan  åstadkommas genom att kunden alltid kan vara inloggad, ges en möjlighet att kommentera, gilla, diskutera, dela inköpslistor, rekommendera och lägga ut videos (video hauls). Man kan också erbjuda konsumenter som går samman olika typer av rabatter (t.ex Groupon). 


Ett intressant exempel på en svensk sajt som lyckats bra med sin sociala del är Hemmets Journal. Fick det här tipset från en kollega så jag har precis blivit medlem och tänkte utforska de sociala verktygen nu i sommar. Även om jag spontant kanske inte känner att jag tillhör deras målgrupp så kan det vara kul att pröva.

I höst kommer vi i Handelslabbet genomföra en studie som handlar om att ta reda på vad den sociala e-handelskunden vill ha. Ett av pilotföretagen som deltar är Milook. Fler företag är på G. Om du har några bra exempel på e-handelsföretag som erbjuder social shopping får du gärna tipsa oss på SIIR om det! 

Nu tar vi lite ledigt och njuter av sommar och semester. Det innebär att det troligen inte blir några fler bloggar på ett tag, men vi hoppas att vi möts igen i augusti.

Dagens citat:
Livet är som ett timglas. Man måste vända det upp och ned lite då och då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar