tisdag 9 juli 2013

Innovation och detaljhandel

Att arbeta i en expertgrupp för innovationer inom detaljhandel är bland det mest spännande jag gjort. Det finns så många kloka människor i gruppen och så många goda viljor när det gäller att identifiera och beskriva vad innovation inom handeln är - och kan vara. Här är några exempel på innovation från Groupon, Trader Joe's och Marks & Spencer

Att det är amerikanska företag som ofta betraktas som mest innovativa är säkert ingen nyhet för er. Det är ju också ett av skälen till att EU vill satsa mer på att få igång innovativ utveckling inom detaljhandeln i Europa. Det som varit stort i USA i flera år börjar nu också komma till Sverige. Till exempel att butiker erbjuder möjlighet till mobil handel, flexibla leveransvillkor för konsumenter, shoppingklubbar och olika typer av prenumerationer. I USA har man också legat långt fram när det gäller analys av big data och data mining, skapandet av s.k. social e-handel och virtuella provrum. 

Om vi tror att mycket av framtidens innovation inom handel är kopplat till teknisk utveckling så är det intressant att läsa IBM.s senaste "5 in 5" (fem tekniska utvecklingar vi kommer att se inom fem år). Klicka på respektive länk så får du mer detaljer om hur de bedömer framtiden inom respektive område:

Touch: Du kommer att kunna ta på saker genom telefonen. 
Sight: Systemen kommer att börja tolka bilder likt en människa tolkar bilder.  
Hearing: Ljudtryck, vibrationer och ljudvågor på olika frekvenser kommer att kännas igen och användas för att förutsäga händelser och förväntat beteende.
Taste:
Digitala smaklökar kommer att hjälpa dig att äta smartare.
Smell: Datorer kommer att ha en känsla för lukt. 

//Malin

Dagens citat:
Everything that can be invented has been invented.Källa: Charles H. Duell, Commissioner, U.S. Patent Office, 1899

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar