torsdag 18 juli 2013

Beslutsångest

Min vana trogen gör jag precis tvärtom som jag hade tänkt - jag bloggar en gång till i juli, fast jag borde ägna mig åt att bara vara ledig. Men jag kunde bara inte låta bli...

På min första semestervecka har jag tagit mig tid att läsa några gamla godingar...bl.a. Nextopia av favoriten Micael Dahlen. Och varje gång träffas jag av hans klockrena analyser! Den här gången om varför människor i i-länder upplever vår tidsbrist så extrem och varför vi har så svårt att välja. För beslutsångest inträffar när vi har för mycket att välja på. När allt är möjligt. När vi kan få precis vad vi vill. Och när vi absolut inte vill vänta. Micael går till och med så långt så att han påstår att vi lever i en ny värld - i "som-helst-världen"!Och jag tror att många känner igen sig. Att ha för mycket att välja på kan vara jobbigt. Och när vi väl väljer så gnager ofta känslan inom oss att vi kanske valde fel. Att det vi köpte kommer att vara mycket billigare imorgon, eller kanske helt ute. 

Grunden till många nationalekonomiska teorier och sedermera företagsekonomiska, är att vi människor är rationella. Givet att all information var fri och tillgänglig skulle vi kunna fatta det mest optimala beslutet (och underförstått: att vi då skulle vara mycket mer nöjda). 
John Maynard Keynes

Men begreppet "alternativkostnad" har ställt saker och ting på ända. Särskilt i nutid då alternativkostnaden är så tydligt. Alternativkostnaden innebär att alla dessa tvivel om vi har gjort rätt beslut kommer upp till ytan. Ett annat moln på himlen som också leder till att beslutsångest är mer regel än undantag, är att vi lever i framtiden. Det bästa jag har gjort är det jag ska göra.. Det leder till att vi sällan är stolta över sådant vi gjort utan hela tiden blickar framåt, mot nästa mål, mot nästa köp eller erövring. Det kanske inte är så konstigt att vi ständigt upplever en sådan brist på tid, när vi skapar en sådan tillvaro?

Jag har en vän och kollega som ofta brukar säga till mig "Malin, vi borde fira oftare, vara glada åt alla framgångar vi nått, inte alltid bara titta framåt." När jag läste Nextopia på nytt tänkte jag på dig, Gunnar:) och hur klok du är!

Dagens citat: 
Semester är den ledighet som utgår från att de anställda ska påminnas om att företaget klarar sig utan dem.


Källa: Earl Wilson


//Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar