onsdag 19 juni 2013

Vad gör svensken när man kommer hem?

Vad gör de allra flesta svenskar det första de gör, när de kommer hem? Fundera en kort stund på det....

86 procent av svenskarna i en större undersökning genomförd av Posten svarar "När jag kommer hem går jag alltid först igenom vilken post som kommit i brevlådan". 
 I ett allt mer digitaliserat samhälle där mer och mer kommunikation sker via sms och mail så kanske det svaret är något överraskande. I vart fall blev jag lite förvånad. Hur kan det komma sig att aktiviteten att gå igenom posten fortfarande är så stark? Posten menar att det är en djupt rotad rutin och att det också signalerar att brevet har en stark ställning. Och så kanske det är... Eller så är det så att svensken börjar bli lite "trött" på alla mail och sms. För handen på hjärtat - mail är oftare förknippat med något jobbigt, vi får fler och fler mail, ofta spam, och sms är mer regel än undantag när det gäller kommunikation idag. Medan däremot brevskörden i form av tryckt kommunikation minskar. Då kanske den tom kan uppfattas som lite exotisk...I vart fall när det kanske kan ligga ett vykort eller ett handskrivet brev i postlådan:-) 

Eller så är det så att viktig information förväntas komma i brevlådan? Om det påståendet stämmer så är det mycket intressant - och kanske en oanad affärsmöjlighet för de företag som "glömt bort" den tryckta kommunikationen i brevlådan. 

I postens undersökning om svenskarnas brevvanor kan man läsa mer. Det finns en hel del intressanta resultat i rapporten, t.ex om hur vi svenskar betraktar fakturan som kommunikationskanal...mer säger jag inte, utan uppmanar intresserade att själva ta del av rapporten. Tack också Carola Lassen på Posten Meddelande för att du tog dig tid att gå igenom rapporten med mig!!

Igår skickade vi på SIIR in en ansökan till KK-stiftelsen om ett forskningsprojekt som handlar om big data analys i en retailkontext där vi förhoppningsvis får chansen att samarbeta med ett företag som menar att tryckt DR kommer att ersättas med digital DR (Smartster Group). Verkligen en motsats till det innehåll som Posten presenterar i sin rapport. Men otroligt spännande!! För kanske är det så att svensken är ganska motsägelsefull när det gäller kommunikation? Ibland vill vi har tryckt info i brevlådan och ibland vill vi ha den digitalt. Bara vi får välja själv och ha många alternativ...

//Malin

3 kommentarer:

 1. Även jag brukar kolla vad som kommit med posten när jag kommer hem från jobbet. En nära-dörren-rutin. För ett tag sedan var jag hos PTS på föreläsningar där en leverantör av digital brevlåda samlat all sin post i en månad. Suddig bild här men den stora bunten är 7 kg reklam. Vid sidan några få brev. Tycker det var intressant att se förhållandet post/reklamblad så påtagligt och konkret. :-) https://twitter.com/mrkgrd/status/259143814684491777

  SvaraRadera
 2. Intressant - 7 kg reklam v.s några få brev:-)

  SvaraRadera
 3. Hej igen, kom att tänka på detta inlägg och min kommentar när jag nyligen fick se ett av Borås större bostadsbolag skriva till sina hyresgäster att "kom till oss och hämta en ingen-reklam-tack-skylt som vi tagit fram" för att sätta på dörren, för att spara på resurser och sophantering.

  Intressant att filosofera kring både portokostnader och kanaler för att nå konsumenter i framtiden om fler bostadsbolag försöker få ner andelen tryckt DR.

  Vem vet... kanske får den gamla välkända skylten "Bettleri och utbjudande av varor är strängeligen förbjudet i detta hus" en modern uppföljare riktad mot tryckt reklam. :-)

  SvaraRadera