söndag 2 juni 2013

Mobilen i butiken


Jag har följt användningen av smarta mobiltelefoner ett tag och varit nyfiken på hur den egentligen används av konsumenter i köpsituationer. Det är svårt att få tag på undersökningar och ofta brister de i tillförlitlighet eller är för små för att kunna ge generella svar. Men nu har Cisco gjort en undersökning som ser lovande ut. Hoppas jag får tag på det underlaget, granska den lite mer ingående och efter det blogga om vilka resultat vi kan se. Men redan nu kan jag ge er ett litet smakprov:

  • Ca 98% av amerikanska e-handelskunder (trad. e-handel via laptop/dator/surfplatta) använder också sin smartphone i fysiska butiker. 
  • Mobilen används för att köpa produkter och jämföra priser.
En sådan användning leder till frågan hur vi ska betrakta den smarta mobilen i framtiden? Är det en "egen kanal", eller ett digitalt verktyg bland andra? Eller är det kanske så att mobilen kommer att bli den naturliga punkt där gränsen mellan fysisk- och distanshandel smälter samman - the digital integrations of retailing?

För det är fascinerande med våra mobiler...vi har dem nära oss dygnet runt, vi tittar på dem titt som tätt och blir fullständigt handlingsförlamade om vi skulle gå hemifrån utan mobilen någon dag. Visste ni tex att vi som regel har vår mobil inom en radie av 50 cm? Och det gäller även när vi är hemma eller när vi ligger och sover.

I SIIRs handelslabb kommer vi i höst att testa några piloter som bygger på användningen av mobiltelefoner i kommersiella miljöer. Vi kommer främst fokusera på hur mobilen kan användas som beslutsstöd, men kanske även för att kunna spåra konsumenters rörelsemönster och beteenden.

Läs mer om mobilutvecklingen bland konsumenter här och här

//M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar