tisdag 11 juni 2013

Konsumentrapporten 2013 - är alla företag "elaka"

Jag var i Stockholm för någon vecka sedan och medverkade i en expertpanel med anledning av att Konsumentverket presenterade Konsumentrapporten 2013 för initierad publik, KO Gunnar Larsson och konsumentministern Birgitta Ohlsson. SVT spelade in presentationen.

Rapporten är läsvärd men lämnar också en del frågetecken. Jag kan för mitt liv inte begripa hur KV i rapporten kan komma fram till att marknaden för kläder och skor är särskilt "problematisk". Däremot känns det logiskt att konsumenter uppfattar komplexa tjänster (telekom, energi, pensioner o försäkringar) som svåra och att förtroendet därmed blir lågt. Jag kan heller inte förstå att glasögon och läkemedel betraktas som en oproblematisk marknad. Själv tycker jag att det är ganska svårt att välja rätt läkemedel och att veta att de glasögon jag köper verkligen är de rätta. Fast då har jag kanske andra krav än att glasögonen och läkemedlen bara ska vara billiga. Men rapporten ger sammantaget en övergripande bild över de marknader som konsumenterna upplever som problematiska. Och som också tycks stämma med övriga Europa.

Något som jag reagerade på under presentationen var det perspektiv och syn på företag vs konsumenter som konsumentvägledare, konsumentorganisationer som tex Sveriges Konsumenter, Knyt konsumentkraft mfl. uttryckte i diskussionerna. Lite elakt tolkat så menade många att alla företag är "the bad guys", det är synd om svenska konsumenter och de måste till varje pris skyddas mot de elaka företagen som gör allt de kan för att tjäna pengar på oss konsumenter. Och när det gäller telemarketing och den typen av försäljning så kom det faktiskt upp förslag på att all telefonförsäljning i Sverige borde förbjudas! 

I min värld handlar en fungerande marknad om att samtliga parter måste ta ett ansvar. Företagen måste ta sin del, stat, kommun och tillsynsmyndigheter har ett ansvar, men också konsumenterna måste ta sitt ansvar. Att betrakta konsumenter som att de är stackare som utsätts för de giriga företagen, är enligt mig, samma sak som att omyndigförklara de svenska konsumenterna. Vi är inte enfaldiga stackare! Många konsumenter är faktiskt duktiga, medvetna och har förmåga att göra bra val. Och de flesta företag är inte giriga och ute efter en affärstransaktion i alla lägen. Visst finns det sådana företag, men de är inte i majoritet. Och när det gäller telefonförsäljning så tror jag att det är många konsumenter som ibland uppskattar den typen av erbjudanden. I vart fall om erbjudandet leder till att man som enskild konsument kan göra en bra affär.

Men å andra sidan så kan kanske det perspektiv som framkom vid tillställningen förklaras med att KV faktiskt är en tillsynsmyndighet och att konsumentvägledare helt säkert möter en mörkare sida av företag och handel än vad gemene man gör, inklusive undertecknad. 

Hur som helst - läs gärna Konsumentrapporten 2013 om ni vill ha lite koll på konsumentmarknader i Sverige. En läsvärd rapport:-)

//Malin


1 kommentar: