söndag 23 juni 2013

Docentklubben

Vilken fantastisk midsommarhelg vi haft och som snart är till ända. Oavsett om vi haft tur eller otur med vädret så är det alltid avkopplande att träffa vänner, argumentera mycket, skratta högt och länge och äta alldeles för mycket. Åtminstone är det en exakt beskrivning av min egen midsommarhelg, med tillägget att jag tog årets första dopp i havet. Jag har också haft en mycket högljudd diskussion kring begreppet "gubbe" där de allra flesta tycker som jag - vi gillar inte "gubbar". Ni kanske minns att jag hade tänkt att skriva ett par rader om dessa "gubbar", men efter råd av en vän, så avstår jag. Man får välja sina strider:-) I vart fall just nu...
Midsommarfirande på Själland


Istället vill jag berätta om "Docentklubben", ett initiativ som vi startade för att hjälpas åt mot docentmeriteringen, ge varandra råd och i största allmänhet stötta varandra. Och i "Docentklubben" samlar vi inga "gubbar" - bara härliga kollegor med intressanta idéer och utvecklingslust. Till vår stora glädje har vi en mycket engagerad professor i klubben som bidrar med klokskap, humor och praktiska råd - Rolf Solli.
Rolf Solli, "några år sedan"

Vid senaste mötet diskuterade vi en av kollegornas docentansökningar och vi var nog alla lite imponerade över det arbete som Niklas Salomonson lagt ner.
Niklas Salomonson

Det råder inga större tvivel om att vi får anledning att fira ytterligare en docent i höst:-)  

Här kan ni ladda ner ett konferenspapper som Niklas skrivit om "retail rage" - d.v.s. de gånger då butiksanställda möter uppretade och våldsamma kunder; för det förekommer och det visar Niklas med en studie från Gekås i Ullared.

För den oinvigde i akademins karriärlabyrint är docenttiteln ett viktigt steg för disputerade forskare. Att bli docent är ingen examen utan en akademisk titel - den högsta akademiska examen som är möjlig är doktorsexamen, Men docenttiteln är ett erkännande för forskarens vetenskapliga produktion, det är en förutsättning för att huvudhandleda doktorander och för att delta i betygsnämnder för doktorander som försvarar sina avhandlingar. Det är också ett viktigt steg mot professorstiteln.

Vad som krävs för att bli docent skiljer sig något åt mellan olika universitet men en tumregel är att den disputerade forskaren skall ha gjort motsvarande minst ett avhandlingsarbete till ... dvs en himla massa jobb:-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar