fredag 7 juni 2013

Detaljhandel och big data

Det verkar som att SIIR har hittat ett riktigt hett forskningsfält tillsammans med kollegorna inom datavetenskap, data mining och big data analys! För ett tag sedan fick vi positiva besked från Handelns utvecklingsråd (HUR) som beviljade oss ett större projekt som handlar om att utöka verktygslådan för Business Intelligence (BI) för detaljhandelsföretag. Många handelsföretag lagrar allt mer data för att skaffa sig konkurrensfördelar med hjälp av BI, men dagens BI-lösningar ger främst en överblick av företaget i realtid, t.ex. av lagersaldot och saknar ofta indikationer på hur framtida kampanjer kommer att påverka försäljningen – och därmed vad som bör finnas i lager. Den bristen hade vi tänkt råda bot på inom ramen för forskningsprojektet  ”Framtidens Business Intelligence”. Projektet drivs via SIIR (Swedish Institute for Innovative Retailing) vid Högskolan i Borås och påbörjas i september 2013 och ska pågå i två år. Vi har två större detaljhandelsföretag som kommer att delta: ICA Sverige AB och Willys AB (Axfood).
 
Medverkande forskare i projektet hittar ni om ni klickar här:


I dagarna skriver vi på ytterligare en ansökan där vi vill vrida ett par varv till på det här med big data och fokusera på online marknadsföring, individuell kommunikation och individualiserade erbjudanden. För att komma dit tänker vi starta med att följa några nystartade e-handelsföretag och ta fram infrastruktur för hur data ska samlas in. Mer än så kan jag inte säga i dagsläget, men hoppas kunna återkomma med ännu ett beviljat forskningsprojekt i höst:-)

Det som är så intressant med kombinationen online retail och big data, är att e-handeln fortfarande är en ganska ung marknad, men börjar visa klassiska symptom på utvecklingsbehov: större specialisering och behov av särskilda kunskaper. Det verkar som att big data är precis det som efterfrågas just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar