onsdag 1 maj 2013

Mobila betalningar kan ge konsumentmaktIbland har jag svårt att släppa saker. Och det där med framtidens eventuella kontantlösa samhälle är en sådan sak. Ni kanske minns att jag och många med mig är skeptiska till att vi kommer att få ett samhälle helt utan kontanter, men som alltid går det ju att fundera över om det är möjligt att konstruera en sådan värld. Och svaret är väl som vanligt ”att allt är till salu för rätt pris”.

I en nyligen gjord undersökning bland amerikanska och kanadensiska konsumenter visar resultaten att väldigt många kan tänka sig att betala via mobilen – givet att man får en belöning för det. Och belöningen handlar om att få smarta verktyg för att t.ex. kunna spåra/spara kvitton, få ekonomisk rådgivning, erhålla rabatter m.m. Och tänk själva vad smart det vore om man kunde spara sina betalningar i telefonen och enkelt få fram ett kvitto som visar att bilförsäkringen är betald, att betalningen är gjord när man hämtar något man köpt på Blocket.se eller att man har sitt körkort i mobilen. Eller en ännu mer spännande tanke – att man kan använda sin mobil och visa upp i butiken där alla inköp man gjort finns sammanställda -  och därmed ha ett bra förhandlingsläge för att få ett bättre pris. Real consumer power...givet att handeln förstår vad en digital värld innebär och ser till att butikspersonalen har ett förhandlingsutrymme i mötet med kunden:)

Givet att vi tror att det finns en samhällsekonomisk vinst i att ta bort kontanterna och ersätta dem med t.ex. mobila betalningar så är det kanske den här typen av incitament som är rätt väg att gå. Och här skulle handeln kunna vara föregångarna och ta fram den typen av betalningstjänster.

Läs hela undersökningen här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar