tisdag 28 maj 2013

Klarna - och e-handelsstaden Borås

Det händer en hel del i Borås-regionen just nu - i vart fall om vi pratar om e-handel. Även om jag inte tycker om att dela upp handel i online och offline, så får jag nog ändå använda en sådan kategorisering i det här fallet. För intresset kring e-handel är enormt stort. Det visade sig inte minst när föreningen "E-handelsstaden Borås" drog full publik i Sparbankssalen i måndags. Huvudattraktionen var Klarna och VD.n Sebastian Siemiatkowski som delgav publiken en hel del erfarenheter och kloka råd. Och det var många som sög i sig kunskapen, både e-handelsfolk, leverantörer till e-handelsföretagen och distributörer/transportörer.Jarno Vanhatapio
Uppsnacket sköttes av Jarno Vanhatapio (grundaren av Nelly) som var "Klarnas första kund". Trots vissa skämtsamma hot om att visa någon komprometterande bild av Sebastian fick publiken inte se någon sådan:) utan fick nöja oss med att få veta att Sebastians klädsel och frisyr lämnade en del kvar att önska under de första åren som nystartad VD...

Däremot fick vi en bra beskrivning av vad det är som kan göra att en vild och oprövad affärsidé kan tas emot på rätt sätt. Det var tydligt att Jarnos beskrivning av Sebastian och de övriga grundarna av Klarna bygger på samma saker som vår egen Olle Blomqvist ofta säger är det mest centrala för en entreprenör - en övertygelse om sin idé, glädje och lust för det man gör och energi och vilja att arbeta!

Sebastian Siemiatkowski
En av SIIRs kloka kompisar agerade moderator med den äran (Niklas Hedin, Centiro) och ställde reflekterande frågor kring vilka utmaningar och möjligheter som handeln står inför. Både i Borås, i Sverige och i världen. 

Initiativet med E-handelsstaden Borås lovar gott för framtiden och syftet att främja e-handel i Sjuhärad och att arbeta för att Borås skall bli känt som Sveriges främsta ehandelsstad känns inte som en högoddsare. Det gäller bara att samla så många kloka människor som möjligt kring den här frågan. Och det finns många, både enskilda individer och personer som representerar föreningar, branschorganisationer, Borås Stad och företag.   

I publiken såg vi företrädare för Posten, Sweden Logistics, Svensk handel, Svensk Distanshandel, Sigma, Cellbes, Swedbank, Speed, Ellos, ICA, Pulsen, Faith, Viskan, Milook, Bring, Getupdated, Carlstein, Morris, Netonnet, Abecita, Schenker, Staples, Ginatricot, Halens...ja, jag hade kunnat hålla på ett tag med namedropping, men jag tror ni ser bilden framför er. 

Idag är jag i Stockholm och kan även där vara en stolt Boråsare eftersom Hemtex precis presenterat sin nya kollektion med design av Sven Fristedt...fast det berättar jag mer om en annan gång:-)

//Malin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar