onsdag 29 maj 2013

Innovativt med Sven Fristedt

Med tanke på det uppdrag jag har för EU-kommissionen är det inte så konstigt att jag ofta fastnar vid det här med innovationer inom handeln. För just nu ligger europeisk handel en bit efter med tanke på innovation, och Sverige är i sin tur långt efter många länder i Europa. Det är därför en stor utmaning för handelssektorn att snabba på utvecklingen, att inte fastna i gamla hjulspår och kanske allra främst - att försöka leda utvecklingen istället för att bara följa den...

Och innovationer kan vi se inom handeln. Dock inte där man kanske traditionellt föreställer sig att innovationer förekommer som tex inom tillverkning. För handeln har ett annat sätt att arbeta med innovationer. Det kan handla om affärsmodeller, varumärkesutveckling, konsumentinsikt, sortiment eller att förstärka ett företags historia, äkthet och lokal förankring (storytelling). 

Ett exempel på ett svenskt detaljhandelsföretag som under lång tid förknippats med reor, men som nu visar en annan viljeinriktning, är Hemtex som med anledning av sitt 40-års jubileum satsat på en designad kollektion med stark koppling till Borås och Borås Wäfveri - Sven Fristedt

Och vad är innovativt med det, kanske någon frågar sig? 
  • Kanske handlar det om att man vill hitta en storsäljare (hemska tanke)?
  • Kanske handlar det om att titta i backspegeln och lyfta fram vad många menar är en av de svenska designskatterna (nu börjar det bli intressant)?
  • Kanske handlar det om att man är stolt över sitt arv och vill tydliggöra sin identitet och story...
  • ...eller kanske handlar det om att man vill ändra sin rutt, från att vara företaget som alltid har rea, till att bli något/någon annan... (en sådan varumärkesresa är intressant och på många sätt innovativ - om den lyckas)


Pressbilder 2013-05-28

Jag pratade med en nöjd och glad Ted Bergström (marknadschef på Hemtex) när jag var i Stockholm igår och förstod på honom att visningen gått över förväntan och att det var över 90 journalister närvarande på förhandsvisningen. Snart får vi nog både se och läsa om kollektionen i Sköna Hem, Elle och DN. Och kollektionen då - när kommer den ut? Enligt uppgift någon gång i vecka 31 eller 32!!

För er som intresserar er för detaljhandel och innovationer - besök gärna Jim Carrolls sajt och uppdatera er kring vad som händer inom amerikansk detaljhandel. 

//Malin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar